Спеціальні потреби

Іран: лист сенаторів показав, що США не можна довіряти


Мохаммад Джавад Заріф
Мохаммад Джавад Заріф

Міністр закордонних справ Ірану заявив у вівторок, що лист групи американських сенаторів-республіканців з попередженням про можливе розірвання угоди з Тегераном після відходу від влади президента Обами, свідчить, що Сполученим Штатам не можна довіряти.

Виступаючи в Тегерані перед вищим органом іранського духівництва, Асамблеєю експертів, Мохаммад Джавад Заріф назвав лист, підписаний 47 американськими законодавцями, «безпрецедентним і недипломатичним», додавши: «По суті, це говорить про те, що ми не можемо довіряти Сполученим Штатам».

У листі сенатори попереджають іранських лідерів, що будь-яка угода, яку президент Обама може укласти з Тегераном, може втратити силу після того, як він залишить свою посаду на початку 2017 року.

Відносини між США та іншими державами майже завжди ведуться президентами і дипломатами, тому пряме втручання законодавців з їх листом обурило президента Обаму.

Раніше Зариф заявив, що лист республіканців «не має юридичної сили і здебільшого являє собою пропагандистський трюк». За його словами, якщо адміністрація США анулює угоду з Іраном, це стане «кричущим порушенням міжнародного права».

У листі до іранського керівництва група республіканських сенаторів заявила, що якщо угода, яку обговорюють зараз Сполучені Штати і п'ять інших країн-посередників з Тегераном, не отримає схвалення Конгресу, то він вважатиме його «лише укладеною у сфері виконавчої влади угодою» між президентом Обамою і вищим керівником Ірану аятолою Алі Хаменеї.

XS
SM
MD
LG