Спеціальні потреби

Законопроект про іноземне мовлення перевизначає роль «Голосу Америки»


Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект, який може докорінно реформувати систему міжнародного мовлення, до якої входять «Голос Америки» та чотири інші мовники, що фінансуються американським урядом, а також Рада керуючих мовленням, під наглядом якої вони всі знаходяться.

Прихильники законопроекту, який користується підтримкою обох партій, кажуть, що США повинні більш ефективно протистояти в інформаційній війні таким країнам, як Росія і Китай. Але деякі опоненти побоюються, що він може пошкодити журналістській чесності та репутації «Голосу Америки».

Голова комітету Палати представників з міжнародних справ Ед Ройс заявив, що міжнародне обурення нещодавніми подіями в Україні показує, наскільки важливо для США протидіяти тому, що він назвав безперервною російською пропагандою в регіоні.

«Хто буде протистояти цій пропаганді? Наша краща зброя в цій інформаційній боротьбі - Рада керуючих мовленням - проявляє абсолютну нездатність», - заявив він.

Законопроект був ухвалений Палатою представників у понеділок. Відповідно до нього, Рада керуючих мовленням, яку колишня держсекретар Гілларі Клінтон назвала практично мертвою, відіграватиме лише консультаційну роль. При цьому, документ передбачає введення посади генерального директора, який керуватиме урядовим мовленням.

Документ також заново визначає роль «Голосу Америки», як пояснює конгресмен-демократ Джеральд Конноллі.

«" Голос Америки" відтепер обмежиться своєю місією публічної дипломатії - зміцненням позитивних відносин між США і рештою світу», - сказав законодавець.

Деякі нинішні та колишні журналісти «Голосу Америки» погоджуються, що зміни в системі управління вкрай необхідні, але в той же час вони стурбовані формулюваннями законопроекту, який закликає «Голос Америки» сприяти проведенню зовнішньої політики США, одночасно будучи об'єктивним і точним джерелом інформації.

Законопроект також скорочує тематику матеріалів «Голосу Америки»: передбачається, що замість світових новин мовник обмежиться новинами і політикою США. Колишній заступник директора «Голосу Америки» Алан Гейл каже, що ці зміни будуть носити руйнівний характер.

«Якщо законопроект стане законом, світова аудиторія "Голосу Америки" - радіослухачів, телеглядачів і користувачів Інтернету - різко скоротиться. Головна цінність "Голосу Америки", його авторитет, буде розірваний на шматки », - сказав він.

Деякі правозахисні організації також б'ють на сполох. Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар в травні оприлюднив заяву, в якій закликав владу США не перетворювати такі ЗМІ, як «Голос Америки», радіо «Вільна Європа»/Радіо «Свобода» та радіо «Вільна Азія» в інструменти дипломатичної комунікації. Він сказав, що таке рішення було б «дуже прикрим».

Для того щоб стати законом, законопроект мусить ще ухвалити Сенат США, а відтак президент Обама мусить його підписати. Поки що не ясно, чи буде Сенат взагалі розглядати цей документ і, якщо так, то коли він цим може зайнятися.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG