Спеціальні потреби

На виборців в багатьох країнах чекає "потік брехні" - Блінкен закликав боротись з дезінформацією


Державний секретар CША Ентоні Блінкен під час виступу на третьому Саміті за демократію, який проходить із 18 по 20 березня у Сеулі, Південна Корея, 18 березня 2024 року./Reuters
Державний секретар CША Ентоні Блінкен під час виступу на третьому Саміті за демократію, який проходить із 18 по 20 березня у Сеулі, Південна Корея, 18 березня 2024 року./Reuters

У 2024 році на виборців і кандидатів, які беруть участь у волевиявленнях у багатьох країнах світу, чекатиме "потік брехні" та дезінформації, зокрема завдяки стрімкому розвитку штучного інтелекту та соціальних мереж. Про це в понеділок, 18 березня, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен під час виступу на третьому Саміті за демократію в Сеулі.

"Цього року на вибори пiде майже половина населення світу. Це

Громадяни та кандидати зіштовхнуться із потоком брехні, який задушить серйозні громадянські дискусії

незвичайний рік виборів у країні за країною. Але громадяни та кандидати зіштовхнуться із потоком брехні, який задушить серйозні громадянські дискусії", - застеріг Блінкен.

Він зазначив, що використання цифрових технологій - соцмереж і штучного інтелекту - різко прискорило темпи поширення дезінформації:

"Фейкові новини та дезінформація, засновані на штучному інтелекті та цифрових технологіях, не тільки порушують особисту свободу та права людини, але й загрожують демократичним системам".

Блінкен наголосив, що вороги демократичних країн використовують це, щоб скористатися розбіжностями всередині демократій, "просуваючи недовіру, цинізм, нестабільність, налаштовуючи одну групу проти іншої, дискредитуючи інституції."

"Люди в наших суспільствах посилюють цю динаміку, іноді навмисно, іноді під впливом ботів та алгоритмів, навчених упередженій інформації", - сказав Блінкен.

Замасковані дезінформаційні кампанії Китаю та Росії

Державний секретар США наголосив, що боротьба з дезінформацією та створення стійкого інформаційного середовища є нагальним пріоритетом для американської дипломатії та в інтересах національної безпеки США.

"Ми продовжуємо викривати, зупиняти та стримувати дезінформацію", - сказав Блінкен.

Як приклад він навів викриті дезінформаційні кампанії Китаю та Росії. Зокрема, Блінкен вказав на звіт Держдепартаменту за 2023 рік, у якому йдеться, що Китай витратив мільярди доларів на поширення пропаганди та придушення західних ЗМІ.

"Наприклад, купуючи платформи кабельного телебачення в Африці та виключаючи міжнародні канали новин із пакетів підписки. Або використовуючи місцеві дочірні компанії для таємного придбання медіакомпаній у Південно-Східній Азії, які потім випускають прокитайські новини", - зазначив Блінкен.

Ми розкрили приховану кампанію Кремля з підриву підтримки України в Західній півкулі

Також він нагадав про викриту схему інформаційного впливу Росії в країнах Латинської Америки:

"Ми розкрили приховану кампанію Кремля з підриву підтримки України в Західній півкулі, відмивання російського контенту через латиноамериканські ЗМІ для того, щоб він виглядав органічним".

Як заявляли на початку листопада в Державному департаменті США, Росія започаткувала чергову інформаційну кампанію в Латинській Америці, щоб підірвати підтримку України та пропагувати антинатівські й антиамериканські ідеї.

Як пояснили Голосу Америки експерти з дезінформації, Москва використовує соціальні мережі, лояльних журналістів та впливових осіб, а також ботів у соціальних мережах для просування своїх меседжів, які потім підхоплюються іншими лояльними інструментами, лояльними в регіоні людьми та організаціями, що надає цій російській пропаганді додаткового відтінку легітимності.

"Дезінформація долає кордони"

Ентоні Блінкен зазначив, що США зосереджені не лише на викритті дезінформації, а й "створенні відкритого, стійкого інформаційного середовища в усьому світі, де оманливі повідомлення стають менше популярними, а правда підноситься."

Державний секретар наголосив, що для боротьби з дезінформацією демократичні країни світу повинні об'єднатися, інакше ризикують стати "захопленими брехнею та спотвореннями, настільки відокремленими одна від одної", що не зможуть впоратися з проблемами.

Жодна країна, жодна окрема організація не може подолати цей виклик поодинці

"Дезінформація долає кордони. Вона перетинає платформи. Жодна країна, жодна окрема організація не може подолати цей виклик поодинці... Ми працюємо над просуванням спільних принципів. Ми об’єднуємо партнерів і союзників навколо системи протидії маніпулюванню інформацією з боку іноземних ворогів", - сказав Блінкен.

Як нещодавно писав Голос Америки, росіяни створюють двійники новинних сайтів та пости із рекламою у Facebook, які імітують реальні компанії, після чого видаляють їх зазвичай протягом доби. Попри короткий час існування, таким чином авторам операції вдається ефективно поширювати антиукраїнські наративи. Понад 500 таких постів на фейсбук виявили дослідники Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень Атлантичної ради.

Дивіться також:

США не будуть визнавати псевдовибори на окупованих територіях — Міллер. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG