Спеціальні потреби

Олланд: санкції проти Росії слід скасувати за умови прогресу в Україні


Президент Франції Франсуа Олланд
Президент Франції Франсуа Олланд

Президент Франції Франсуа Олланд закликає зняти санкції проти Росії, якщо вдасться досягти прогресу щодо українського питання.

У двогодинному інтерв’ю французькій радіостанції Inter Олланд заявив, що санкції, введені проти Росії європейськими країнами і США, боляче вдарили не тільки по російській, а й по європейській економіці.

На його думку, Європа повинна чітко висловити свої вимоги російському президенту Володимиру Путіну. Його дії повинні припинитися, підкреслив Олланд, однак вводити нові санкції не слід, а раніше введені санкції необхідно зняти, якщо буде відзначено прогрес у врегулюванні української кризи. Це може статися вже наступного тижня, коли лідери України та Росії проведуть переговори в Казахстані.

Санкції були введені торік у зв’язку з тим, що Росія анексувала Крим і надавала підтримку сепаратистам у Східній Україні. Однак зараз європейські країни висловлюють занепокоєння з приводу того, як протистояння з Росією позначається на їхній економіці. Так, Франція у зв’язку з цим була змушена скасувати поставку двох вертольотоносців, побудованих для Росії.

Олланд висловив свою думку з приводу санкцій в ході інтерв’ю, присвяченого широкому колу питань, таким як ослаблення французької економіки, криза на Близькому Сході і зміна клімату.

Він також торкнувся ще однієї ключової проблеми Європи – ситуації в Греції.

За словами Олланда, греки самі повинні прийняти рішення про те, чи повинна країна залишитися частиною єврозони, проте Афіни повинні поважати свої зобов’язання перед іншими європейськими країнами.

Питання про участь Греції в європейському валютному блоці може бути вирішене в ході виборів, які пройдуть пізніше в цьому місяці. На даний момент в опитуваннях громадської думки лідирує радикально-ліва коаліція СІРІЗА, яка виступає за вихід з єврозони.

Кілька років тому гостру фінансову кризу в Греції викликало побоювання з приводу розпаду єврозони, проте зараз блок стабільніший. Як повідомляється, канцлер Анґела Меркель, лідер найсильнішої економіки Європи, Німеччини, розцінює вихід Греції з єврозони як неминучий крок, однак переконана, що блок зможе впоратися з її наслідками.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG