Спеціальні потреби

У США будинки знаменитостей стають музеями


Сполучені Штати, в історичному контексті, країна молода. Але американці надзвичайно бережно ставлять до своєї історії та своїх улюбленців. Будинки-музеї відомих осіб можна знайти практично у кожному місті, починаючи від ферми Джорджа Вашингтона, неподалік столиці, закінчуючи будинком короля рок-н-ролу Елвіса Преслі у Теннессі. Будинки, в яких жили менш відомі люди, теж пильно зберігаються. Мало кому відомо ім’я Петсі Клайн поза Америкою. Співачка музики кантрі загинула, коли їй було лише 30 років. Однак, завдяки перетворенню будинку, в якому вона жила у штаті Вірджинія, на музей, пам’ять про неї живе й досі. У березні 1963-го року літак, на борту якого знаходилася Петсі, потерпів катастрофу. Співачка загинула. Їй було 30.

Невеликий будинок у Вінчестері, штат Вірджинія, відкрив свої двері для публіки у серпні. Тут свого часу мешкала майбутня суперзірка музики кантрі Петсі Клайн. Пік її популярності припав на 50– 60-ті роки. Збірки її пісень розходилися мільйонними тиражами. Петсі було 16 років, коли її родина поселилася у цьому будинку, – розповідає директорка музею Джуді-Сю Г’юет-Кемпф:

«Коли родина переїхали сюди, Петсі якраз брала участь у різних місцевих конкурсах талантів, церковних вечірках, у всьому, що підверталося».

Двоюрідна сестра Петсі – Патрісія Бренон працює в музеї екскурсоводом. Вона згадує, як у дитинстві часто ходила в гості до своєї згодом відомої родички. Саме дитячі спогади Патрісії допомогли при реставрації будинку. Жінка рада, що влада міста вшанувала пам’ять Петсі, яка трагічно загинула:

«Коли вони купили і відремонтували її будинок, я подумала, це найкраще, що вони зробили».

Директорка музею погоджується, що саме на таке визнання чекали шанувальники таланту співачки:

«Це історія життя Петсі, тут вона ходила, їла, спала. Ми нараз пускаємо лише групи у складі 20 людей, знаєте, будинок справді дуже маленький. У перші п’ять днів нас відвідало понад 600 людей».

Бейбі Рут ввійшов в американську історію як один з найкращих бейсболістів усіх часів. Народився він у Балтиморі. Будинок, у якому він жив, сьогодні теж – музей. Директор музею Майк Ґібонс каже, що Рут був першою суперзіркою великого спорту:

«У нього першого з’явився спортивний агент. Він був першим, хто почав заробляти на рекламі».

Будинок мав бути знесений у 60-их роках. Однак мешканці Балтимора врятували і відновили його. Останні 40 років тут знаходиться музей.

«Цей будинок дає людям можливість доторкнутися до стін, де народився Рут. Тут жили його бабця з дідусем, і в перші 7 років свого життя він проводив тут багато часу», – Майк Ґібонс.

Експонати музею дозволяють зазирнути у побут славетного бейсболіста і відстежити його спортивну кар’єру.

Ще одним музеєм став будинок відомого письменника, поета і літературного критика Едгара Аллена По.

«Ми припускаємо, що він мешкав тут з 1832-го по 35-ий роки. Йому було десь близько 25-ти. Він жив зі своїми близькими родичами, кузинами Генрі і Вірджинією, тіткою Марією і бабусею», – розповідає куратор Джеф Джером.

Кімната письменника була розташована під самою стріхою. Зібрані меблі не оригінальні, але відповідають періоду того часу. У кімнаті є ще кілька експонатів. Загалом тут бідненько. У червні наступного року музей, взагалі, планують зачинити, – каже Джеф Джером:

«Влада Балтимора урізала музею фінансування. Наразі ми виживаємо за рахунок грошей, зібраних через фонд письменника і вечірок на свято Геловін».

У Балтиморі знаходиться і могила письменника, який помер при дуже загадкових обставинах у 40-річному віці. Куратор каже, що люди приїжджають до них з різних куточків світу:

«Якось нас відвідала 16-річна дівчина з Китаю, що приїхала разом з батьком. Нам сказала, що вона поетеса. Я дозволив їй сісти у крісло, що належало Єдгару Аллану По. Вона почала плакати і каже, що не вартує того, аби сидіти у його кріслі».

Куратор сподівається, що музей не закриють і не позбавлять наступні покоління можливості доторкнутися до історичного минулого.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG