Спеціальні потреби

Гарпер вважає, що Росії не місце у «Великій сімці»


Стівен Гарпер
Стівен Гарпер

Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер заявив, що Росію не можна знову допускати до «Великої сімки», поки Володимир Путін є її президентом.

В ексклюзивному інтерв’ю Associated Press Гарпер сказав, що очікує, що «сімка» не поверне Путіна до свого складу. Заява канадського прем’єра прозвучала напередодні його поїздки в Україну та на саміт «Великої сімки», який пройде в Німеччині на цьому тижні.

За словами Гарпера, ще задовго до української кризи Росія розмила основи для участі в роботі групи розвинених держав. Торік «сімка» призупинила участь Росії в групі, але не виключила її повернення.

«Не думаю, що Росії під керуванням Володимира Путіна є місце у "Великій сімці ". Крапка, – сказав Гарпер. – Канада буде дуже рішуче виступати проти того, щоб Путін коли-небудь ще опинився за цим столом. Для повернення Росії потрібен консенсус, а цього консенсусу просто не буде».

На думку прем’єра, Росію навряд чи можна назвати однодумцем «сімки».

«Росія в більшості випадків навмисно намагається бути стратегічним супротивником, навмисно протидіяти тим благим цілям, яких ми намагаємося досягти в світі. Причому це робиться просто заради самого протистояння», – сказав Гарпер.

«Людина, з якою ми маємо справу, вважає, що "холодна війна" не закінчилася, і що йому потрібно боротися, щоб якось змінити її результат», – сказав канадський прем’єр.

«Не думаю, що при цьому лідері Росія коли-небудь зміниться», – припустив Гарпер.

Путін був прохолодно зустрінутий Гарпером у листопаді минулого року на саміті «Великої двадцятки» в Австралії. Коли російський президент підійшов до канадського лідера для рукостискання, той сказав: «Я потисну вашу руку, але скажу тільки одне. Вам потрібно забиратися з України».

Відповідаючи на запитання, яка була реакція Путіна, Гарпер сказав, що російський президент заявив, що його в Україні немає.

«Це досить типово для російської зовнішньої політики – говорити, що чорне – це біле, коли всі знають, що це не так. Думаю, поки вони дотримуються цієї точки зору, поки вони продовжують вважати нас дурнями, немає ніякого сенсу в діалозі з ними», – підкреслив глава уряду Канади.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG