Спеціальні потреби

Трибунал ООН виніс рішення про територіальну суперечку в Південно-Китайському морі


Китайський патруль на одному із спірних островів
Китайський патруль на одному із спірних островів

Чи допоможе рішення Арбітражного трибуналу ООН залагодити територіальну суперечку групи країн у Південно-Китайському морі? Наразі зрозуміло, що одного лише рішення мало – треба, щоб сторони були готові його виконувати. Але з цим проблема.

Китай упродовж кількох тижнів розкручує пропагандистську кампанію, критикуючи і сам суд, і його рішення. Кількома хвилинами після оголошення з Гааги Міністерство закордонних справ у Пекіні оголосило, що рішення трибуналу не має жодної сили.

Представник китайського Міністерства закордонних справ Лу Кан сказав:

«Так званий Арбітражний трибунал від самого початку базувався на незаконних діях і претензіях Філіппін. Отже, саме його існування нелегітимне. Тому всі рішення будуть марними і недійсними».

І Сполучені Штати, і Європейський Союз стверджують, що не мають власної позиції у територіальних суперечках за острови і води у Південно-Китайському морі. Але і Вашингтон і ЄС заявили, що визнають останнє рішення міжнародного трибуналу, яке відкидає територіальні претензії Китаю.

Рішення трибуналу підтримав президент Європейської ради Дональд Туск:

«ЄС є учасником конвенції і повністю довіряє процедурам та юридичному процесу постійного арбітражного суду в Гаазі. І ми визнаємо вчорашнє рішення суду. Я вважаю, що його використають у пошуках мирного рішення суперечок у Південно-Китайському морі».

Кораблі американського флоту регулярно відвідують води Південно-Китайського моря, що дратує Пекін. У вівторок Державний департамент США заявив, що рішення міжнародного трибуналу остаточне, і закликав усі сторони утримуватися від провокаційних заяв та дій.

Пекін – підписант Конвенції ООН щодо морських законів, і це ставить Китай перед дилемою.

Говорить співробітниця аналітичної установи Chatham House у Лондоні Соня Скітс:

«У коридорах влади в Пекіні будуть запеклі суперечки між людьми, які виступають за більш прогресивний підхід Китаю, коли йдеться про міжнародні закони й порядок, і тими, які доводитимуть, що право на стороні сильного».

Китай віддавна демонструє свою силу, влаштовуючи військові навчання поблизу Парасельських островів, за які точиться суперечка, і навіть встановлюючи свої прапори на дні Південно-Китайського моря. Китайські судна неодноразово вступали у протистояння з філіппінськими рибалками довкола мілини Скарборо.

Інші країни, включно з В’єтнамом, Малайзією і Тайванем, також стверджують, що Китай порушує їх суверенітет.

«Немає сумнівів у тому, що юристи усіх цих країн уважно вивчають тексти рішення Арбітражного трибуналу, вишукуючи аргументи для своїх власних претензій у морських суперечках з Китаєм. Але потім їх скоординують ще й з політичними міркуваннями», каже Соня Скітс.

Пекін претендує на величезні морські простори, в які потрапила низка островів та рибальських угідь. Припускають також що на шельфах регіону можуть бути поклади нафти.

Китай намиває на коралові рифи пісок, розширюючи острови і перетворюючи їх на військові бази.

У Манілі святкували рішення міжнародного трибуналу, яке назвало дії Китаю порушенням суверенітету Філіппін. Але як судове рішення можна впровадити? – це питання досі залишається без відповіді.

Дещо песимістичну думку висловлює філіппінський рибалка Ефран Форанес:

«Я вважаю, що нема жодної певності. Там небезпечно. Схоже, що Китай не збирається поступатися. Китай дуже непоступливий».

Дивіться також: НАТО не хоче нової «холодної війни»

НАТО не хоче нової «холодної війни». Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG