Спеціальні потреби

Google: Китайська влада блокує доступ до Gmail


Google: Китайська влада блокує доступ до Gmail
Google: Китайська влада блокує доступ до Gmail

Google повідомляє про втручання в роботу сайтів компанії у Китаї, де користувачі не можуть отримати доступ до поштового сервісу Gmail.

Вже протягом кількох тижнів китайські користувачі Інтернету лише зрідка мають доступ до поштового сервісу Google, Gmail. Деякі скаржаться, що з’єднання із сайтом переривається, інші – що сайт заблокований.

Компанія Google, яка знаходиться в Каліфорнії, вже оприлюднила заяву про те, що не має жодних технічних неполадок, які могли би спричинити ускладнення доступу до її сайту Gmail в Китаї. Згідно із заявою компанії, проблеми є «результатом втручань з боку влади Китаю, які замасковані так, щоб мати вигляд несправностей відповідальність за які несе сама компанія Google».

У Міністерстві закордонних справ Китаю не прокоментували заяву Google.

Китай жорстко контролює мережу Інтернет та блокує своїм громадянам доступ до цілого ряду сайтів, вміст яких розглядає як протизаконний або порнографічний.

Марк Наткін з компанії Marbridge Consulting вважа, що Китайський уряд може відповідати за проблеми із доступом до Gmail.

«Сервіс без проблем працює за межами Китаю. Ми говорили з користувачами, які живуть за межами континентального Китаю. Вони повідомили, що не мають проблем із доступом до пошти. Тож, схоже, причина саме в діях влади», – пояснив Наткін.

За словами експерта, посилення контролю може бути пов’язане із подіями на Близькому Сході, де масові народні виступи призвели до зміни влади в ряді країн.

«Я думаю, що блокування роботи пошти тісно пов’язане із подіями на Близькому Сході та побоюваннями, що через електронну пошту можуть посилюватись заклики до акцій непокори в Китаї», – каже Наткін.

Експерт сподівається, що ситуація в Китаї вирішиться після настання миру на Близькому Сході.

Тим часом китайські мікроблоги заблокували пошук за словом «Жасмин», після того як з-за меж Китаю стали лунати заклики до китайців організувати їх власну «жасминову революцію», подібну до протестів на Близькому Сході.

Деякі китайці надають перевагу Gmail, тому що цей поштовий сервіс включає послугу миттєвого обміну повідомленнями та відео спілкування Gchat.

Студентка з Пекіну, яка не назвала свого імені, розповіла, що в останні тижні помітила проблеми із своїм обліковим записом Google. Значно погіршилась робота Gchat. Акаунт втратив стабільність, а для використання чату стало необхідно часто оновлювати сторінку, або ж наново виконувати процедуру авторизації на сайті.

Дівчина додає, що якщо проблеми Google пов’язані із втручаннями уряду, вона намагатиметься використовувати цей сайт якомога частіше.

Інший студент з Пекіну – натомість – каже, що не мав жодних проблем із доступу до свого Gmail тому що його університет має власну мережу, що дозволяє доступ навіть до тих сайтів, які заблоковані для громадськості.

Цей студент також не назвав імені, але нагадав, що минулого року Google прийняв рішення припинити роботу в Китаї.

За його словами, після цього вчинку репутація Google серед китайців значно зросла. Користувачі також вважають, що деякі сервіси Google не можуть були заблоковані урядом, тож не дивно, що влада Китаю чинить ще більший тиск на сайти компанії.

Минулого року Google перемістив офіс свого пошукового сервісу китайською мовою з континентального Китаю до Гонконгу, де китайський уряд обмежений в можливостях чинити тиск.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG