Спеціальні потреби

General Motors скорочує бізнес у Росії


Компанія General Motors закриває свій завод у Росії і припиняє продаж багатьох своїх продуктів на російському ринку.

Стратегічне рішення компанії спрямоване на досягнення цільових показників щодо прибутку в Європі і переведення капіталу в менш ризиковані підприємства.

Оголошене в середу рішення є відповіддю на тиск з боку регуляторів, економічну невизначеність і похмурі прогнози автомобільних продажів у Росії.

У 2014 році обсяги виробництва в галузі скоротилися на 10 відсотків. Скорочення продовжилося в січні-лютому на тлі ослаблення економіки і падіння рубля.

В умовах величезних вимог до її капіталу в усьому світі і відсутності суттєвих ознак зміни ситуації в Росії, керівництво GM вирішило, що для компанії буде краще витрачати гроші в інших місцях. Генеральний директор GM Марі Барра заявила, що американська компанія буде робити все необхідне, щоб наступного року повернутися до прибутковості в Європі після десятиліття збитків.

У результаті завод компанії в Санкт-Петербурзі зі штатом у 1000 чоловік припинить виробництво до середини року. GM також припинить угоду з ГАЗом, де, за контрактом з GM, збиралися автомобілі Chevrolet.

«Ми враховуємо не тільки поточні умови, а й довгострокові перспективи ринку, коли готуємо наші інвестиційні вимоги, – заявив в інтерв’ю газеті Wall Street Journal президент GM Ден Амманн. – Нам потрібна стійка бізнес-модель».

Завод у Санкт-Петербурзі відкрився в липні 2008 року і виробляє марки Chevrolet Captiva і Opel Antara. Потужності заводу дозволяють виробляти 98 тисяч автомобілів на рік. У 2012 році GM оголосила про плани збільшення потужностей до 230 тисяч, але вже наступного року проект зупинився на тлі падіння попиту.

GM також повідомила, що виведе з російського ринку свій європейський бренд Opel до кінця року і значно скоротить продажу моделей Chevrolet.

Бізнес компанії GM в Росії знаходиться в стані занепаду. Частка ринку компанії знизилася з 9,2 відсотка у 2013 році до 7,4 відсотка у минулому році.

Торік GM продала в Росії близько 189 тисяч автомобілів, що становить 15 відсотків європейських і 2 відсотки світових продажів автомобільної компанії. При цьому в 2012 році продажі GM в Росії становили 20 відсотків європейських і 3 відсотки світових продажів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG