Спеціальні потреби

Поранена в голову конгресмен Ґиффордс вимовила перше слово


Через місяць після того, як під час стрілянини в Тусоні жінка-конгресмен Ґебріел Ґиффордс була поранена в голову, вона вимовила свої перші слова. Мова повертається до неї швидко. Лише вчора її чоловік – астронавт Марк Келлі – надіслав електронного листа про те, що дружина видужує з надзвичайною швидкістю.

Офіс Ґиффордс підтвердив новини про її швидке одужання. Вона вже почала говорити, використовуючи поки що прості слова. В офісі не уточнюють, які саме слова і як часто вона говорить, втім її подруга поділились таємницею – вона вимовила слово грінка.

Голова відділу нейрохірургії лікарні Сан-Франциско Джефрі Менлі каже, що для Ґиффордс це – величезний прорив:

«Це – знак, що куля не пошкодила мовні центри перманентно, і у неї є шанси на одужання».

Поки що її чоловік не надав деталей про її стан. Коли він оголосив про своє рішення очолити космічну місію човника «Ендевор» у квітні, він не уточнив, чи може його дружина говорити:

«Я не хочу вдаватися у подробиці її стану, чи робити якісь прогнози. Лише скажу, що її здоров’я покращується з кожним днем».

При таких травмах, куля, яка влучає з лівого боку, майже завжди пошкоджує мовний центр. Втім, лікар Менлі каже, що передбачити темпи та ступінь одужання неможливо.

«Це не означає, що вона буде говорити ідеально. Цього ми не знаємо. Втім, чим швидше повертається мова, тим більше у пацієнтів шансів на одужання у майбутньому».

Деякі пацієнти спочатку починають вимовляти лише звуки без будь-якої прив’язки до контексту. За словами ж фахівців, Ґиффордс повертається до так званої функціональної мови, адже коли хочеться їсти – цілком логічно сказати «грінка». Друзі, звичайно, щасливі. Конгресмен Деббі Вассерман Шульц зазначила:

«Ми дуже радіємо. Звичайно, ми та її родина розраховуємо, що вона знову зайде у сесійну залу, приєднається до своїх колег та повернеться у родину».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG