Спеціальні потреби

Військові навчання чи демонстрація російської сили на кордонах з НАТО?


Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лаєн
Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лаєн

Німеччина заявила, що Росія планувала надіслати понад 100 тисяч своїх військових на навчання «Захід», що мають відбутися від 14 до 20 вересня в Білорусі, піддаючи під сумнів твердження Москви, що вона планує участь лише 13 тисяч російських і білоруських солдатів.

Плановані навчання викликають занепокоєння в НАТО, зокрема серед його східноєвропейських членів.

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лаєн заявила про це репортерам на нараді міністрів оборони країн Європейського Союзу у столиці Естонії Талліні.

Балтійські країни висловлювали занепокоєння з приводу масштабів навчань, проте це вперше високопоставлений західний політик зробила прилюдну заяву про те, що НАТО думає про масштаби навчань.

На навчаннях, в яких бере участь менше 13 тисяч військових, присутність міжнародних спостерігачі – не обов’язкова.

В зусиллях пом’якшити напруження, натовський генерал Петр Павел мав першу за понад два роки зустріч віч-на-віч з генералом Валерієм Герасимовим в Азербайджані у четвер.

Франція, наприклад, вважає, що це не є звичайні військові навчання, хоча заступник міністра оборони Росії Олександр Фомін заявив військовим аташе західних країн у Москві, що Захід не повинен нічого боятися.

Росія звинувачує НАТО у нарощуванні військової сили на кордронах, що нагадує часи «холодної війни». Але НАТО каже, що захищає інтереси членських країн, які межують з Росією, занепокоєних анексією Криму і діями проросійських сепаратистів у Східній Україні.

Країни Заходу вважають також, що заплановані навчання – це демонстрація сили з боку Росії.

Дивіться також: Український священик допомагає постраждалим оговтатися від наслідків урагану "Гарві"

Український священик допомагає постраждалим оговтатися від наслідків урагану "Гарві". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

XS
SM
MD
LG