Спеціальні потреби

Почався суд над «агентами Росії» за спробу путчу і вбивства прем’єра Чорногорії


Двоє осіб, Едуард Шишмаков та Володимир Попов, звинувачуються в тому, що вони є оперативниками російських спецслужб і головними організаторами провальної спроби скинути уряд Чорногорії минулого року.

В середу почався суд над 14 особами, яких підозрюють в організації путчу з метою скинути уряд в цій маленькій балканській країні, повідомляє Reuters. Підозрюваним закидають «створення злочинної організації» з метою повалення конституційного ладу в Чорногорії і перешкоджання вступу країни до НАТО.

Про вступ Чорногорії до НАТО докладніше: Пенс у Чорногорії: «Ваша мужність, особливо в умовах тиску з боку Росії, надихає світ»

Прокурор стверджує, що обидва головні обвинувачені були оперативниками військової розвідки Росії і координували спробу путчу з території Сербії. Обвинувачені планували захоплення парламенту Чорногорії в день виборів, вбивство прем’єр-міністра Міло Джукановича і приведення до влади антинатівського керівництва, переконаний прокурор.

Обвинувачені також координували постачання на суму 200 тисяч євро на придбання закодованих мобільних телефонів, 50 автоматів, 50 пістолетів і великої кількості боєприпасів, йдеться в звинуваченнях, за повідомленням Reuters.

План провалився після того, як один зі звинувачуваних змінив свою думку і надав інформацію владі Чорногорії в обмін на захист як свідка, зазначає видання.

Росія заперечує участь в змові як і ряд підозрюваних. Біля 100 осіб, які підтримують опозицію зібрались біля будинку суду, щоб висловити протест проти суду.

Дивіться також: Інтерв'ю з Інною Головахою, засновницею нового англомовного видання "Українці: життя та культура"

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG