Спеціальні потреби

ЄС звинуватив «Газпром» у порушенні антимонопольного законодавства


Марґрете Вестаґер
Марґрете Вестаґер

Єврокомісія вважає, що російська компанія пригнічує конкуренцію між країнами регіону і призначає завищені ціни.

Антимонопольні регулятори Європейського союзу в середу звинуватили російський «Газпром» у зловживанні домінуючим становищем на ринках Польщі, Угорщини та шести інших країнах Східної Європи.

Це рішення було прийнято за підсумками розслідування, яке тривало більше двох років.

Єврокомісія заявила, що підконтрольна російській державі компанія, яка є провідним постачальником енергоносіїв для Європи, перешкоджає міжкордонній конкуренції в регіоні і виставляє завищені ціни в п'яти країнах.

«Ми прийшли до висновку, що компанія, можливо, створює штучні бар'єри, перешкоджаючи потокам газу з деяких країн Центральної Європи в інші, заважаючи міжкордонній конкуренції», - заявила єврокомісар з питань конкуренції Марґрете Вестаґер.

«Поділ національних газових ринків також дозволив "Газпрому" призначати ціни, які ми на даному етапі вважаємо несправедливими», - додала вона.

Як повідомила єврокомісар з конкуренції, згідно з правилами ЄС «Газпрому» може загрожувати штраф у розмірі до 10% від річного прибутку компанії в країнах Євросоюзу. Сума становить близько 93 мільярдів євро.

Рішення Вестаґер про висунення звинувачень проти «Газпрому» було прийнято через два роки після того, як Брюссель почав офіційне розслідування діяльності російського газового гіганта.

«Газпром» назвав рішення ЄС необґрунтованим і запевнив, що компанія суворо дотримується всіх норм міжнародного права та законодавства в країнах, де працює, в тому числі і тих, що стосуються ціноутворення на газ.

У понеділок американська газета Wall Street Journal нагадала, що у відповідь на початок розслідування Єврокомісії президент Росії Володимир Путін видав указ, що забороняє «Газпрому» передавати інформацію іноземним регуляторам без згоди уряду. Однак ще за рік до цього слідчі ЄС вже отримали деякі матеріали, зібрані в результаті раптових перевірок дочірніх компаній «Газпрому» і великих європейських постачальників енергоносіїв.

Тиждень тому Вестаґер звинуватила американську компанію Google у зловживанні своїм становищем на ринку. Попередник Вестаґер протягом п'яти років утримувався від такого кроку.

XS
SM
MD
LG