Спеціальні потреби

Фінляндія надає нову військову допомогу Україні напередодні президентських виборів у неділю


Очікується, що обидва кандидати, що вийшли у другий тур президентських виборів у Фінляндії, підтримуватимуть Україну. Передвиборчі плакати кандидатів Олександра Стубба і Пекки Хаавісто в Гельсінкі, Фінляндія, у суботу, 10 лютого 2024 р. (AP)
Очікується, що обидва кандидати, що вийшли у другий тур президентських виборів у Фінляндії, підтримуватимуть Україну. Передвиборчі плакати кандидатів Олександра Стубба і Пекки Хаавісто в Гельсінкі, Фінляндія, у суботу, 10 лютого 2024 р. (AP)

Напередодні другого туру президентських виборів, що мають відбутися у неділю, Фінляндія надасть Україні новий пакет військової допомоги на 190 мільйонів євро ($205 мільйонів). Про це у п’ятницю, 9-го лютого, оголосило Міністерство оборони Фінляндії. З міркувань безпеки точний зміст пакета допомоги, спосіб і умови її надання не оприлюднені.

Новий пакет є 22-им з початку неспровокованого вторгнення Росії в Україну, а загальна сума оборонної допомоги, яку Фінляндія надала Києву, наближається до 2-х мільярдів євро.

Через війну Росії проти України Фінляндія стала членом НАТО минулого року, завершивши багатодесятилітню політику нейтральності.

Оглядачі зазначають, що курс на найтіснішу євроатлантичну інтеграцію триватиме, незалежно від того, який з двох кандидатів переможе на президентських виборах.

«Новим главою зовнішньої політики та політики безпеки країни буде проєвропейський космополіт і сильний прихильник України», – пише агентство Reuters.

За президентську посаду змагаються колишній прем'єр-міністр Олександр Стубб із Національної коаліційної партії та колишній міністр закордонних справ, лівоцентристський ліберал Пекка Хаавісто.

Стубб з незначною перевагою переміг у першому турі голосування 28-го січня і випереджає суперника на 6-8 відсотків за результатами опитувань.

Чинний президент Саулі Ніїністе, за якого Фінляндія стала членом НАТО, заявив, що закінчує політичну кар’єру і піде на пенсію.

Президент Фінляндії має переважно представницькі функції, він очолює делегацію своєї країни на засіданнях НАТО та виконує обов’язки головнокомандувача силами оборони Фінляндії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG