Спеціальні потреби

Вартість акцій Facebook коливається з початку IPO


Аналітики ринку цінних паперів радять інвесторам уникати ажіотажу щодо Facebook, незважаючи на тріумфальний для компанії перший день IPO.

Засновник компанії Марк Закерберґ сьогодні символічно відкрив початок торгів на ринку НАСДАК. Вже незабаром світ дізнається, чи змогла соціальна мережа Фейсбук переконати інвесторів у тому, що здатна приносити прибуток.

Протягом кількох годин після початку продажу акцій Фейсбук, їх вартість підскочила на 10%. На даний момент їх вже продано на загальну суму 16 мільярдів доларів. При початковій ціні акцій 38 доларів, загальна вартість Фейсбук тепер оцінюється у 104 мільярди доларів.

Аналітик ринку цінних паперів Анупам Паліт із «Greencrest Capital» каже, що Фейсбук із 900 мільйонами користувачів є найпривабливішою для бізнесу соціальною мережею:

«Це найбільша компанія у цій галузі, і на відміну від всіх інших компаній, які вдались до ІПО минулого року – ця дуже прибуткова».

Пріоритетне право придбати акції Фейсбук першими отримали великі фінансові компанії. У багатьох такий «фаворитизм» викликав обурення, втім за словами, інвест менеджера Джима О’Шонессі, тим, хто не отримав шанс купити акції, не варто шкодувати.

«Початок продажу акцій відомої компанії, часто супроводжується невиправданим ажіотажем, і на початках інвестори дуже переплачують. Тому ми завжди радимо інвестора почекати, іноді навіть рік, ніж купувати акції компаній, які щойно вийшли на ринок», - зазначає експерт.

Дуже часто акції Інтернет-компаній дешевшають після ажіотажного ІПО. Прикладами провалу пісня гучного старту можна вважати ІПО компаній LinkedIn, Groupon та Zynga – вартість їх акцій сильно впала.

Водночас сумніви, які нині висловлюють щодо Фейсбук, лунали і у 2004-му щодо Ґуґл. Вартість акції останнього за останні 8 років зросла з 84-ох доларів до більше ніж 600 за штуку.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
XS
SM
MD
LG