Спеціальні потреби

Перші F-16 для України прибудуть з Нідерландів до Румунії за два тижні


Винищувач F-16 ВПС Нідерландів, 9 червня 2023. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Винищувач F-16 ВПС Нідерландів, 9 червня 2023. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Перший американський винищувач F-16, який Нідерланди надають Україні, прибуде до тренувального центру Румунії протягом двох тижнів. Про це заявив у понеділок прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

"Я очікую, що ракети (для установки) Patriot будуть доставлені найближчим часом, щоб допомогти Україні протягом зими. І такі ж строки (передачі) стосуються F-16, – повідомив Рютте у мережі Х під час віртуальної розмови із президентом України Володимиром Зеленським. - Перші (літаки) будуть відправлені до навчального центру в Румунії протягом наступних двох тижнів, щоб того ж дня ми підготувалися до подальшого навчання".

Минулого тижня стало відомо, що кілька українських льотчиків перейшли цього тижня до вивчення основ пілотування F-16 під керівництвом інструкторів Національної гвардії військово-повітряних сил США в Аризоні.

Як повідомляв Голос Америки, йдеться про навчання спочатку на тренажерах, а згодом – на реальних реактивних літаках F-16, відповідно до програми Повітряних сил США. Курс може бути прискорений через нагальну потребу повернути пілотів на поле бою в Україні.

Раніше Данія, Норвегія та Бельгія оголосили, що передадуть Україні літаки F-16.

Під час розмови Зеленський подякував Рютте за послідовну підтримку й розповів про ситуацію на фронті, про оборонні потреби Києва, підготовку енергетичної системи України до зимового періоду й також про продовження роботи "зернового коридору" в Чорному морі, повідомляє Офіс президента.

Рютте також привітав мирні перемовини на Мальті та відзначив, що ситуація на Близькому Сході не повинна відвернути увагу від України: "Ми повинні переконатися, що світ зможе зосередитися як на Україні, так і, звичайно, бути залученим у те, що зараз відбувається на Близькому Сході".

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG