Спеціальні потреби

Шахраї наживаються в умовах епідемії, каже Європол


Організація Європол, яка об’єднує служби поліції країн Європейського Союзу застерігає, що злочинці використовують кризу у зв’язку з COVID-19 для шахрайства та інших злочинів.

“Шахраї дуже швидко пристосували добре відомі методи, які використовують проти окремих осіб, підприємств та організацій”, - сказано у звіті.

Злочинці і терористи знаходять спосіб діяльності навіть в умовах контролю на кордонах.

Європол вважає, що шахрайство пов’язане з пандемією може приносити злочинцям значні прибутки, тому вони будуть далі намагатися скористатися страхом людей в цей період.

“Ризик стосується усіх громадян, але видно, що певні види шахрайства спеціально спрямовані на вразливих осіб, наприклад, людей похилого віку”, - пояснює організація.

Європол повідомляє, що з багатьох європейських країн надходить інформація про методи зловмисників, які, наприклад, переконують людей впустити їх у помешкання, “вдаючи з себе медичних працівників, що роздають інформаційні папери, або санітарні продукти, чи пропонують тести на коронавірус”.

“В одній з країн повідомили про випадок, коли шахраї зателефонували жертві з повідомленням про родича, якого буцімто забрали в лікарню. Вони доводили, що у помешкання прийдуть лікарі, щоб усіх там перевірити на коронавірус. Ті шахраї прийшли до помешкання вночі, одягнені у захисне спорядження”, - йдеться в одному з поданих прикладів.

Шахраї контактують з компаніями, пропонуючи товари, наприклад, медичні маски та інше захисне спорядження.

“Країна ЄС розслідує оплату €6,6 мільйона від однієї компанії іншій - у Сінгапурі за партію спиртового гелю та масок. Товар так і не прибув… Про подібні випадки повідомляють у низці інших країн ЄС”, - інформує звіт.

Також Європол застерігає, що з часу спалаху кризи “у багато разів зросла кількість випадків продажу підроблених медичних препаратів, санітарних виробів та захисного спорядження”.

“Очікується, що промислові будівлі та медичні установи будуть об’єктами щораз більшої кількості організованих пограбувань”, - вважає Європол.

Європол застерігає, що “злочинці і терористи знаходять спосіб діяльності навіть в умовах контролю на кордонах” і закликає органи охорони закону в інших країнах обмінюватися інформацією та досвідом.

Дивіться також: Карантин у Великій Британії: доля дрібних бізнесів

Карантин у Великій Британії: доля дрібних бізнесів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG