Спеціальні потреби

Європа відчує покращення не раніше 2014-го - експерти


Криза у Європі вже випередила рецесію 2008-го
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Криза у Європі вже випередила рецесію 2008-го

Криза у Європі триває вже півтора року, довше, ніж рецесія після світової економічної кризи 2008 року. У першому кварталі цього року економіка Єврозони скоротилась на два десятих відсотка. Це більше, ніж очікували експерти і головне – краю цьому не видно.

Приводів для оптимізму щодо європейської економіки немає. Дев’ять із 17 країн Єврозони переживають кризу. Вона вже триває довше, ніж рецесія після світової фінансової кризи 2008-го року.

Говорить Йорґ Крамер з «Коммерцбанку»:

«Звичайно, рецесія триває не більше року. Ми вже маємо півтора. Більш того, протягом останніх двох місяців спостерігаємо зменшення виробничої активності в Єврозоні. Це серйозна проблема».

Десь там вже проглядається світло в кінці тунелю. Структурні реформи, запроваджені у Греції та Іспанії, починають давати результати. Натомість, у Франції не зроблено нічого.
Франція – друга найбільша економіка Європи. Червоний майданчик відомого кінофестивалю можна сприймати як червоний сигнал світофора – далі небезпека. Економіст Карстен Бжескі каже, що за останній час вона скоротилась майже вдвічі:

Десь там вже проглядається світло в кінці тунелю. Структурні реформи, запроваджені у Греції та Іспанії, починають давати результати. Натомість, у Франції не зроблено нічого.

Німеччина, найпотужніша економіка Європи, сама ледь уникнула рецесії. У першому кварталі вона зросла всього на десяту частину процента.

Проблеми Європи мають глобальні наслідки. У ЄС мешкає більше півмільярда людей. Сьогодні це найбільший експортний ринок світу. Уповільнення у Європейському Союзі може зашкодити Америці, вважає
економічний експерт Ґрер Макбрайд:

У Європі рецесія. Вповільнюється економіка Китаю. І у США економіка не в найкращому стані. Вже протягом трьох років ми спостерігаємо ту саму схему. Спочатку зростання економіки у першому кварталі року – потім різкий спад у другому кварталі.

Аналітики кажуть – покращення у Європі не варто чекати раніше 2014 року. Між тим рівень безробіття у ЄС б’є рекорди. Особливо критичною є ситуація у країнах, які є найбільшими позичальниками і активно запроваджують заходи економії, щоб подолати кризу – Іспанії, Греції та Італії.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG