Спеціальні потреби

«Чисте боягузтво» - європейські лідери засуджують Кремль за ув'язнення Навального


Російський суд покарав 44-річного Олексія Навального трьома з половиною роками ув’язнення за порушення попереднього умовного вироку
Російський суд покарав 44-річного Олексія Навального трьома з половиною роками ув’язнення за порушення попереднього умовного вироку

Чільні представники Європейського Союзу та керівники держав Європи виступили з гострим осудом дій російської влади після повідомлень про ув’язнення на понад три роки російського опозиційного діяча Олексія Навального.

Раніше представники ЄС критикували арешт Навального в аеропорту Москви 17 січня, коли він повернувся після майже піврічного лікування в Німеччині від отруєння нервово-паралітичною отрутою в Росії.

Рішення Олексія Навального повернутися в Росію після отруєння було справді відважним і самовідданим вчинком. На противагу цьому нинішнє рішення (суду) було чистим боягузтвом...
Борис Джонсон

Рішення російського суду щодо найвідомішого критика президента Путіна може змусити ЄС до нових санкцій на тлі планованого цього тижня візиту до Москви верховного представника ЄС у закордонних справах Жозепа Борреля.

«Вирок Олексію Навальному далекий від будь-яких стандартів верховенства закону. Навального необхідно відпустити негайно. Насильство щодо мирних демонстрантів повинно бути припинене», - процитував голову німецького уряду Анґелу Меркель її речник.

Французький президент поширив заяву французькою і російською мовою у Twitter, наголосивши, що «політичні розбіжності за жодних обставин не є злочином», і після заклику до звільнення Навального Еммануель Макрон зауважив: «Пошанування прав людини, так само як і демократичних свобод не підлягають торгам».

Президент Європейської ради Шарль Мішель також написав у Twitter: «Ми не приймаємо його вироку. Юстиція не повинна бути політизованою».

«Рішення Олексія Навального повернутися в Росію після отруєння було справді відважним і самовідданим вчинком. На противагу цьому нинішнє рішення (суду) було чистим боягузтвом, яке не відповідає засадничим критеріям справедливості. Олексій Навальний має бути звільнений негайно», - написав у вівторок у Twitter британський прем’єр-міністр Борис Джонсон.

Російський суд покарав 44-річного Олексія Навального трьома з половиною роками ув’язнення за порушення попереднього умовного вироку.

Одним з порушень було названо те, що він не з’являвся до поліції в Росії, під час лікування за кордоном де він провів кілька тижнів у стані коми в реанімації.

Євросоюз також засудив розгони демонстрацій в Росії та арешти кількох тисяч учасників мирних зібрань на підтримку Навального, і європейські лідери натякали на готовність нових санкцій проти російської влади за порушення прав людини.

Єдиною з 27-ми європейських країн, що не долучилася до спільних заяв з осудом Москви була Угорщина, прем’єр-міністр якої Віктор Орбан зберігає приязні відносини з російським президентом Путіним.

Дивіться: Олексія Навального засудили до трьох з половиною років ув’язнення в колонії загального режиму. Відео

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG