Спеціальні потреби

Німеччина матиме вирішальний голос у зміцненні євровалюти?


Лідери Франції та Німеччини заявляють, що ЄС у 2011-му році повинен зміцнити свою валюту – євро, аби забезпечити єдність Європи. У 2010-му євро зазнало удару через те, що економіки кількох країн Євросоюзу потрапили у скрутне становище. Їх уряди повинні були негайно зменшити видатки практично в усіх галузях, а народ у відповідь вийшов на демонстрації та протести. Але що чекає на євро у 2011-му?

Минулого року Європейці висловлювали своє невдоволення скороченням урядових витрат, що було одним із шляхів стабілізації євро. Так у Греції протести переросли у серйозні сутички з поліцією після того, як уряд запровадив жорстку програму скорочень в обмін на 145 мільярдів доларів допомоги від Євросоюзу та МВФ. А зима у Європі почалася із демонстрацій у Парижі та Брюсселі. Попри невдоволення європейців канцлер Німеччини Ангела Меркель, у своєму новорічному зверненні, заступилася за євро:

«Об’єднана Європа є гарантом нашого миру та свободи. Євро – основа нашого процвітання. Німеччині потрібна Європа і наша єдина валюта».

На початку 2011-го Естонія стала 17-ою державою, яка увійшла у єврозону, і першою серед усіх країн СНД. Відносно мала економіка Естонії, обсягом у 19 мільярдів доларів, не зробить великої різниці. Натомість основна увага ЄС, під час саміту у грудні, була зосереджена на країнах зі слабкою економікою. Лідери Євросоюзу погодилися змінити законодавство і створити новий, постійний механізм, який би розв’язав боргові проблеми держав, що опинились у кризі. Втім, він почне діяти лише через три роки і деякі аналітики кажуть, що це – не вирішення проблеми. Серед них аналітик компанії «CMC Markets» Майкл Гьюсон:

«У найближчий перспективі, насправді так нічого і не вирішилося, проблема боргів буде існувати і у 2011-му».

Велика Британія не користується євро, але теж вдається до запобіжних заходів. Тож британські студенти чітко дали зрозуміти, що вони проти скорочення видатків та збільшення плати за навчання. Не лише вони, але й чимало жителів Європи обіцяють проведення нових протестів у 2011-му. Тож уряди мусять діяти обережно. Говорить Гаміш Макра – економічний коментатор британського видання «The Independent»:

«Політична єдність, якe використовують, щоби допомогти економічній єдності, та економічна єдність, яка укріплює політичну єдність, повинні завжди крокувати разом».

Інвестори спостерігають за тим, які економічні кроки робитимуть європейські лідери у цьому році. Один з варіантів – випустити єврооблігації, щоби зменшити ризики. Втім, такі сильні економіки як Франція та Німеччина проти цієї ідеї. Саме у Німеччині розташувався Європейський центральний банк, і ця країна, маючи найстабільнішу економіку в усій Європі, найімовірніше матиме вирішальний голос у визначенні майбутнього євровалюти.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG