Спеціальні потреби

Британія розпочне виведення військ з Афганістану услід за США


Оголошений у середу план адміністрації США розпочати процес виведення американських військ з Афганістану викликав неоднозначну реакцію як у Сполучених Штатах, так і за кордоном. Одні вважають виведення 33-ох тисяч солдатів до наступної осені недостатнім, інші кажуть, що місія коаліційних сил в Афганістані – далека від успішного завершення.

Під час свого візиту в Афганістан міністр закордонних справ Великобританії Вільям Гейґ зазначив, що рішення президента Обами співпадає із наміром Великобританії до лютого наступного року розпочати процес виведення свого десятитисячного контингенту:

«Ми вирішимо, яка кількість британських військових потрібна залежно від того, якою буде ситуація в країні. Але звичайно, ми плануємо вивести всі війська до 2015-го року, чи принаймні їх кількість Афганістані буде значно меншою, аніж сьогодні».

Експерт британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень Бен Бері каже, що європейські країни слідуватимуть прикладу США:

«Звичайно, існує загроза, що інші країни не лише копіюватимуть кроки США, але можуть навіть випередити їх у цьому процесі».

Експерт зазначає, що це може пожвавити активність Талібану, а відтак коаліція НАТО буде змушена залишити свої війська в Афганістані на довший період. Тим часом пересічні британці кажуть, що не варто поспішати з виведенням військ, залишивши місію в Афганістані незавершеною.

Занадто поспішним вважають виведення військ і деякі американці. За промовою президента Обами уважно стежили Джон і Дороті Ферсч – пенсіонери з Техасу, двоє онуків яких служать в Афганістані.

Джон Ферсч каже, що слід переконатись, що коаліційні сили залишають стабільну країну. Поки що це не так».

Однак деякі вважають, що тепер, коли бін Ладена знешкоджено, настав час поставити крапку у 10-річній війні. Схвалюють виведення військ і у Конгресі США. Щоправда політичні опоненти не мають спільної позиції щодо темпів цього процесу. Так спікер Палати представників Джон Бейнер оптимістично ставиться до плану виведення військ. Втім представник Демократичної партії Ненсі Пелосі зазначає, що демократи хотіли б, щоб це відбувалося швидшими темпами.

Перший етап виведення 10-тисяч військових розпочнеться вже наступного місяця. До вересня наступного року заплановано вивести загалом 33 тисячі солдатів з майже 100 тисяч, які перебувають в Афганістані зараз.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG