Спеціальні потреби

Євросоюз занепокоєний з приводу становища кримських татар


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

У чергову річницю трагічної події – масової депортації кримських татар у 1944 році, здійсненої за наказом Йосипа Сталіна, Європейський Cоюз виступив з такою заявою:

«Депортація кримських татар, що відбулася в цей день 71 рік тому, стала трагічним переломним моментом в їх історії. Сумно, що в цю річницю в Сімферополі заборонені громадські пам’ятні заходи. Це новий приклад обмежень і залякування, з якими стикаються кримські татари».

Прес-служба ЄС у своїй заяві зазначила, що «Європейський Союз послідовно висловлює свою стурбованість погіршенням ситуації з дотриманням прав людини на півострові, в тому числі щодо прав осіб, що належать до меншин, з моменту неправомірної анексії Криму Російською Федерацією в 2014 році».

«Свобода пересування, свобода вираження поглядів та свобода ЗМІ повинні дотримуватися. Міжнародним правозахисним організаціям має бути наданий повний, вільний і необмежений доступ на всю територію України, включаючи Крим і Севастополь», – йдеться в документі, опублікованому від імені Євросоюзу.

Проросійська влада Криму відреагувала на заяву ЄС з роздратуванням: де-факто «глава Криму» Сергій Аксьонов назвав його таким, що не відповідає дійсності. Як свідчення того, що справи в Криму йдуть по-іншому, Аксьонов привів закладку капсули на місці будівництва майбутнього меморіального комплексу в пам’ять про жертв депортації у Бахчисарайському районі Криму.

Однак, напередодні проросійська влада Криму відповіла відмовою у проведенні Всекримського жалобного мітингу в Сімферополі і ряду траурних мітингів на місцях, ініційованих Меджлісом кримськотатарського народу та регіональними меджлісами. Представники Меджлісу, що опублікували цю інформацію, назвали відмову проросійського керівництва Криму таким, що «не витримує ніякої правової та моральної критики», а також «грубим порушенням загальновизнаних міжнародних норм і стандартів у сфері дотримання прав людини і прав народів».

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу заявив у понеділок у Києві, що Крим з початку його окупації Росією на початку весни 2014 покинуло, за різними підрахунками, більше 10 тис кримських татар.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG