Спеціальні потреби

Брюссель: Угорщина порушує правила свободи конкуренції товарів


Угорщина опинилася на порозі нового дипломатичного скандалу з Євросоюзом. Єврокомісія висловила занепокоєння з приводу протекціоністської політики офіційного Будапешта щодо угорських товарів, які отримують спеціальні помітки на етикетках. У Брюсселі вважають, що за сприяння Міністерства регіонального розвитку Угорщини місцеві товари подаються у більш вигідному світлі на тлі імпортних, і розцінюють такі кроки як дискримінаційні стосовно виробів із Євросоюзу.

Угорські офіційні кола вже отримали попередження з Брюсселя, що нова постанова про захист вітчизняного виробника йде врозріз із європейськими правилами про дотримання рівних умов торговельної конкуренції в Євросоюзі. До кінця серпня чинний уряд Угорщини має внести в цей нормативний акт необхідні зміни, інакше Єврокомісія розпочне юридичну процедуру щодо цієї країни.

У Брюсселі зокрема звертають увагу на те, що споживач легко заплутається при покупці товарів, на яких є помітки «угорський виріб», «вітчизняний товар» або «товар, оброблений в Угорщині», оскільки не зрозуміло, в яких пропорціях використовуватимуться матеріали з-за кордону. Річ у тім, що подібні вироби заполонили місцеві крамниці ще з весни поточного року.

Паралельно в угорських ЗМІ проводиться кампанія популяризації традиційних або вже добре розкручених угорських брендів. Знайти все це розмаїття дуже легко в роздрібній торгівлі, а також на ярмарках «Гунґарикум».

На черговому фестивалі угорських виробів, місцевої кухні і народного мистецтва у південно-угорському місті Сеґед разом із сотнею інших учасників ярмарку свої роботи виставили майстри розпису меблів. Ця традиція в Угорщині налічує вже два з половиною століття. Її носій, художник Саболч Ковач із поселення Мезевковешд, зовсім не від того, щоб держава у такий спосіб просувала його вироби на ринку. «Вони відносяться виключно до угорської культури, – каже він. – Треба знати, що подружнє життя в родинному помешканні не можна уявити без розписаних тюльпанами чи трояндами скринь господині».

Найбільше вітчизняним товарам за доступну ціну раді угорці старшого віку, котрі ностальгують за часами, коли ще й згадки не було про глобалізаційні процеси в торгівлі й економіці. Одна літня жіночка-покупець дуже активно агітувала перехожих на П’ятому фестивалі «Гунґарикум» купувати вітчизняні товари: «Передусім треба споживати угорські продукти, купувати продукцію своїх виробників».

Брюссель закликає Угорщину грати за правилами

Постанова угорського уряду про захист угорського виробника вступає в дію з початком вересня. Єврокомісія поки що утримується від відкритого конфлікту з кабміном Угорщини, апелюючи у розлогому листі до угорських законодавців, які, на думку Брюсселя, мали б вплинути на чинний угорський уряд, щоб той фактично переписав свою протекціоністську постанову щодо місцевих виробів, не порушуючи внутрішніх правил торгівлі в ЄС.

Однак, як зауважує Золтан Батка, оглядач лівоцентристського часопису «Нейпсабадшаґ», належного ефекту це послання на угорських чиновників поки що не справило. І хоча ухвалена постанова уряду не зобов’язує буквально кожного виробника ставити на своїх товарах помітку «угорський виріб», «вітчизняний товар» чи «товар, оброблений в Угорщині», такі написи на товарах, на переконання Єврокомісії, наголошують на кращій якості місцевих виробів, ніж товарів із ЄС, тобто йдеться про наявність нерівних умов конкуренції в межах Євросоюзу.

Раніше Єврокомісія вже боролася з подібними порушеннями спочатку в Німеччині, а відтак у Франції, вдавшись до відповідних юридичних процедур. У листі до Національних зборів Угорщини Єврокомісія пропонує застосовувати товарний знак Спілки народних ремесел або позначку «Угорська якість», щоб уникнути застосування юридичних санкцій.

Передрук з "Радіо Свобода"
XS
SM
MD
LG