Спеціальні потреби

А хто лишився? Статус Гезболли заплутав стосунки ЄС з Ліваном


ЄС визнали Хізбаллу терористами, але не всю
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

ЄС визнали Гезболлу терористами, але не всю

Європейський Союз вніс військове крило організації Гезболла до списку терористичних організацій. До цього ЄС закликали Сполучені Штати та Ізраїль, які давно внесли угруповання до списку терористів. Піти на цей крок європейців схоже підштовхнула зростаюча роль Гезболли у Сирії. Військове крило Гезболли вважається більш потужним, ніж армія Лівану, звідкіля походить угруповання.

Державний секретар США Джон Керрі привітав крок європейців. На його погляд рішення внести військову ланку Гезболли до списку терористів, зв’яже руки бойовикам, що планують терористичні акти.

Підрив автобусу з ізраїльськими туристами рік тому у Болгарії мобілізував членів Європейського Союзу.

Відповідальність за теракт, у результаті якого загинуло шестеро людей, поклали на бойовиків Гезболли. Провідним адвокатом внесення угруповання до списку терористичних організацій стала Великобританія. Говорить британський міністр закордонних справ Вільям Гейґ:

Сирійці збирають ракети за інструкціями з Інтернет
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
«Ми вважаємо, що коли на території Європейського Союзу відбувається терористичний акт, надзвичайно важливо відреагувати чітко і жорстко. Цей крок дозволить нам спростити співпрацю у боротьбі з майбутніми потенційними загрозами, та надішле Гезболлі та іншим чіткий сигнал».

Не всі члени ЄС відразу погодились внести бойовиків Гезболли до списку терористів. Однак, минулого місяця члени угруповання приєднались до військ президента Сирії у протистоянні з повстанцями за стратегічне місто Кусейр. Це схоже остаточно переконало опонентів.

Тавро терористів накладається лише на збройне крило Гезболли. Його лідерам загрожують обмеження на подорожі та замороження фондів.
ЄС думає, що участь Гезболли у сирійському конфлікті, яка є критично важливою для Асада, дестабілізує Ліван. Однак, пішовши на такий крок європейці можуть самі ускладнити внутрішні процеси в Лівані
Розмарі Голіс, експерт

Однак, визначити, хто належить до бойовиків, а хто до політичної ланки Гезболли, не зіпсувавши стосунки з Ліваном, надзвичайно складно, адже ще донедавна члени групи домінували в уряді країни, - каже професор з питань Близького Сходу міського Університету Лондона Розмарі Голіс:

«Буде складно, як у Лівані так і у Європі, чітко відрізнити членів військового та інших осередків Гезболли. І зробити це таким чином, щоб ЄС міг продовжувати співпрацю з урядом Лівану, і одночасно тиснути на членів групи, які, або готують теракти в різних частинах світу або активно діють у Сирії».

Члени політичного крила Гезболли, на яке не розповсюджується рішення ЄС, на даний момент займають провідні позиції в парламенті Лівану. Крок європейців, попереджають ліванські посадовці, може посилити дестабілізацію країни, яка почалась з поглибленням конфлікту у сусідній Сирії. З ними погоджується експерт Розмарі Голіс:

«ЄС думає, що участь Гезболли у сирійському конфлікті, яка є критично важливою для Асада, дестабілізує Ліван. Однак, пішовши на такий крок європейці можуть самі ускладнити внутрішні процеси в Лівані».

Керівництво Гезболли засудило крок Європейського Союзу, назвавши його агресивною та незбалансованою реакцією. У заяві Гезболли мовиться, що рішення ЄС написано руками американців під диктовку Ізраїлю.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG