Спеціальні потреби

ЄС досягнув угоди щодо продовження безмитного доступу української агропродукції на європейські ринки


Комбайни збирають пшеницю в селі Згурівка, 9 серпня 2022 року. Євросоюз досяг угоди про продовження до 5 червня 2025 року безмитного доступу української агропродукції на ринки ЄС. (Фото: AP/Єфрем Лукацький)
Комбайни збирають пшеницю в селі Згурівка, 9 серпня 2022 року. Євросоюз досяг угоди про продовження до 5 червня 2025 року безмитного доступу української агропродукції на ринки ЄС. (Фото: AP/Єфрем Лукацький)

Європейський Союз досяг попередньої домовленості щодо продовження до 5 червня 2025 року безмитного доступу на ринки ЄС для українських виробників харчових продуктів, однак додав деякі нові обмеження на імпорт низки товарів.

Угода додає до списку особливо "чутливої" сільськогосподарської продукції овес, кукурудзу, крупи та мед - на додачу до уже передбачених там птиці, яєць і цукру. Також депутати Європарламенту також домоглися чітких зобов’язань від Єврокомісії вжити заходів, якщо відбудеться значне підвищення українського імпорту пшениці, однак пшениця та ячмінь до списку не потрапили.

Зазначені продукти підпадатимуть під механізм "аварійного гальмування" – або повторного запровадження мит – якщо обсяги їхнього імпорту до ЄС перевищать середній рівень імпорту, який існував під час базового періоду 2022 та 2023 років.

На додаток, Єврокомісія повинна буде діяти швидше – протягом 14 днів замість раніше запропонованих 21 дня – у разі перевищення вказаних рівнів імпорту, що вимагатиме запровадження автоматичних запобіжних заходів для захисту ринків ЄС.

Доповідачка Європарламенту з питань України Сандра Калнієте зазначила: "Сьогоднішня угода зміцнює незмінне зобов'язання ЄС підтримувати Україну перед лицем жорстокої агресивної війни Росії до перемоги України. Вибір Росією Україну та її виробництва харчових продуктів як мішені також впливає на фермерів ЄС. Парламент почув їхні занепокоєння та посилив захисні заходи, які послаблять тиск на фермерів ЄС, якщо вони захлинатимуться через раптовий сплеск українського імпорту".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, який перебуває з візитом у Брюсселі, привітав угоду.

"Гарні новини з Брюсселя. Європейська Рада та Парламент попередньо погодилися продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт в ЄС до червня 2025 року. Вдячний Валдісу Домбровскісу, Раді ЄС, бельгійському головуванню у Раді ЄС та Європарламенту за непохитну підтримку України”, - написав Шмигаль на своїй сторінці в мережі Х.

Країни ЄС, які є сусідами України – Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина – давно висловлювали занепокоєння щодо того, що імпорт української сільськогосподарської продукції негативно впливає на їхніх власних виробників. Постачання й транзит української агропродукції територією цих країн зросли внаслідок спроб Росії завадити українському експорту традиційним маршрутом через Чорне море.

Водночас, як нагадує Reuters, Київ заявляє, що український сільськогосподарський експорт не завдає шкоди ринкам ЄС, особливо зараз, коли близько 95% такого експорту знову йде через Чорне море.

Джерело у французькому уряді повідомило агентству AFP, що "ведеться робота над тим, щоб дозволити українській сільськогосподарській продукції повернутися на її звичайні ринки в Африці та на Близькому Сході, доступ до яких був дещо закритий через конфлікт, щоб вона не залишалася заблокованою в Європі".

Учасники переговорів від Європейського парламенту та Бельгії, яка наразі головує в ЄС, досягли теперішньої угоди на тлі тривалих протестів фермерів і блокування шляхів та пунктів перетину на кордоні між Польщею та Україною.

Зокрема на 20 березня понад 580 протестів фермерів було заплановано по всій території Польщі, включно з блокуванням шляхів до Варшави та інших великих міст, таких як Вроцлав, Познань і Бидгощ, зазначає AFP.

Також більш суворі заходи щодо контролю українського агроекспорту було внесено в угоду за три місяці до виборів до Європейського парламенту на тлі очікувань дедалі більшої підтримки ультраправих партій, які широко використовують невдоволення європейських фермерів у своїй агітації.

На додаток, нагадує Eunews, у відповідь на невдоволення фермерів голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила під час переговорів з польським прем'єр-міністром Дональдом Туском, що Брюссель також розглядає обмеження на імпорт російської сільськогосподарської продукції.

Наступним кроком угоду щодо безмитного доступу української агропродукції на ринки ЄС тепер має остаточно схвалити Європейський парламент та уряди ЄС, що може відбутися у квітні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG