Спеціальні потреби

США готують пакет озброєнь для України на мільярд доларів – Reuters


155-мм артилерійські снаряди на заводі із виготовлення боєприпасів у місті Скрентон, штат Пенсільванія, 13 квітня 2023 року. Фото AP
155-мм артилерійські снаряди на заводі із виготовлення боєприпасів у місті Скрентон, штат Пенсільванія, 13 квітня 2023 року. Фото AP

Сполучені Штати готуються надіслати перший пакет військової допомоги Україні на 1 мільярд доларів, щойно буде остаточно схвалений законопроєкт про додаткове фінансування для Києва. Про це пише агенція Reuters з посиланням на двох анонімних американських чиновників.

Пакет допомоги включатиме транспортні засоби, боєприпаси для зенітно-ракетних комплексів Stinger, додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем, артилерійські боєприпаси калібру 155 міліметрів, протитанкові боєприпаси для протитанкових ракетних комплексів TOW і Javelin та іншу зброю, яку можна негайно використовувати на полі бою, повідомили чиновники журналістам Reuters.

У вівторок, 23-го квітня Сенат розглядає законопроєкт про фінансування України, разом з трьома іншими законопроєктами щодо підтримки союзників США. У суботу, 20-го квітня ці законопроєкти вже були схвалені Палатою представників американського Конгресу.

Разом з тим високопоставлений чиновник у Білому домі повідомив Голосу Америки, що президент Байден доручив Пентагону доставити військову техніку до Польщі та Німеччини.

Це сталось ще "кілька тижнів тому" до схвалення фінансування для України у Палаті представників, аби забезпечити швидке відправлення військової допомоги Україні. За словами посадовця, слід очікувати "суттєвий" пакет допомоги в сфері безпеки Україні відразу після того, як президент підпише цей закон.

Залежно від результатів процедурних та сигнальних голосувань в Сенаті, сенатори зможуть розглянути законопроєкт по суті вже у вівторок або середу.

Цей законопроєкт передбачає виділення для допомоги Україні 60,8 мільярда доларів США. Також він передбачає рекомендацію адміністрації передати Україні установки ATACMS з дальністю до 300 кілометрів. Остаточно це питання виноситься на розсуд президента США.

Якщо документ схвалить Сенат, його ще має підписати президент США. Раніше президент Байден висловився на підтримку законопроєкту.

22-го квітня у телефонній розмові із президентом України Володимиром Зеленським він запевнив, що “його адміністрація швидко надасть значні нові пакети допомоги у сфері безпеки для задоволення термінових потреб України на полі бою та ППО, щойно Сенат ухвалить законопроєкт про національну безпеку і президент підпише його як закон”.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG