Спеціальні потреби

Діденку дали три роки умовно


Суддя Родіон Кіреєв
Суддя Родіон Кіреєв

Ігор Діденко на волі – після більш ніж року, проведеного за ґратами.

Екс-підлеглий Юлії Тимошенко, колишній перший заступник голови НАК Нафтогаз України, для якого прокурори просили 5 років тюрми, отримав умовний строк.

Печерський райсуд Києва визнав Діденка винним у скоєнні службового злочину – розмитненні на користь держави газу, що належав приватній компанії РосУкрЕнерго. При цьому суд не знайшов у діях екс-чиновника особистої вигоди. Відтак Діденку дали три роки умовно, зняли арешт з майна, а його самого звільнили просто у залі суду.

Поки суддя упродовж години зачитував вирок, підсудний, не присідаючи, міряв кроками клітку. А коли рішення оголосили, сів у джип і поїхав додому, відмовившись від коментарів для преси.

Помилування Діденка – після попередніх численних відмов змінити йому запобіжний захід і відпустити з СІЗО – багато хто пов’язав зі свідченнями, які той дав 31 серпня. Тоді екс-чиновник покаявся: сказав, що шкодує про розмитнення в 2009 році газу РУЕ, і заявив, що не виконував би цю директиву, якби знав, що йдеться не про колективне рішення Кабміну, а про одноосібну вимогу тодішньої прем’єрки Тимошенко.

Раніше у своїх свідченнях екс-заступник голови Нафтогазу ніколи не ставив під сумнів директиви екс-прем’єрки. Однак 30 серпня адвокат Діденка повідомив, що звинувачення перекваліфіковано за більш м’якою статтею, а 31 серпня підсудний зробив свою «повинну» заяву.

Діденко дав свідчення під тиском, – заявила на судовому засіданні у понеділок Юлія Тимошенко. Як вона додала, свідчити проти неї змусили також екс-очільника НАК «Нафтогаз» Олега Дубину.

«І Дубину, і Діденка під тиском, під залякуванням змусили дати свідчення, нібито вони були переконані, що це було рішення уряду. Дубину на третьому допиті зламали», – пояснила Тимошенко, коментуючи хід власного судового процесу.

Інший аспект у чудесному помилуванні Діденка бачить дехто з політологів. На думку директора соціологічної служби «Український барометр» Віктора Небоженка, те, що його відпустили, знову доводить юридичну неспроможність «газового» процесу.

«Зрозуміло, що не виходить усіх засудити за тією схемою, за якою збиралися судити і Тимошенко, і Макаренка, і Діденка. І те, що відпустили Діденка, свідчить про те, що дуже важко буде знайти реальне юридичне обґрунтування і для «посадки» Тимошенко. Тому що практика одноосібного підписання документів Кабміну існувала 20 років. Усі прем’єри до Тимошенко діяли так. І раптом зараз «початківець-відмінник юридичної служби» Родіон Кіреєв вирішив визнати це кримінальним злочином! І тільки у випадку Тимошенко українська Феміда розплющила очі і вжахнулася! Тому помилування Діденка говорить мені про те, що юридичні підстави для всієї «газової» справи проти Тимошенко дуже слабкі. Надто натягнуті звинувачення проти усіх фігурантів. У цих звинуваченнях більше політичних мотивів, ніж юриспруденції. І судді чудово розуміють, що рано чи пізно буде перекваліфікація їхніх рішень, і тоді вже судитимуть самих суддів», – сказав Небоженко Голосу Америки.

А тим часом парламентська фракція партії «Батьківщина» хоче скасувати закон, який передбачає кримінальну відповідальність за перевищення влади чи службових повноважень. Про це заявив перед стартом нового парламентського сезону, на погоджувальній раді у понеділок лідер фракції Іван Кириленко. За його словами, фракція наполягатиме на негайному скасуванні закону, за яким зараз судять Юлію Тимошенко. Якщо ж парламент відмовиться розглядати законопроект – БЮТ бойковуватиме засідання ради, а робочим місцем для депутатів-бютівців залишатиметься Печерський райсуд.

У понеділок суд, який помилував Ігоря Діденка, не виявив такої ж ласки до Юлії Тимошенко. На чергове прохання відпустити з-під арешту екс-прем’єрку, яка ось уже рівно місяць утримується в СІЗО, суддя Кіреєв відповів черговою прогнозованою відмовою.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG