Спеціальні потреби

Держдеп США обмежив візи для 13 людей, які отримували зиск від комерційного шпигунського програмного забезпечення


Зловживання комерційним шпигунським програмним забезпеченням дозволяє зловмисникам отримати доступ та стежити за діяльністю користувачів в мобільному телефоні чи в комп'ютері. Фото: Michael Sohn/AP
Зловживання комерційним шпигунським програмним забезпеченням дозволяє зловмисникам отримати доступ та стежити за діяльністю користувачів в мобільному телефоні чи в комп'ютері. Фото: Michael Sohn/AP

Державний департамент США запровадив візові обмеження щодо 13 людей, які брали участь у розробці або продажу комерційного шпигунського програмного забезпечення та найближчим членам їхніх родин. Про це повідомила пресслужба відомства.

“Ці особи сприяли або отримували фінансову вигоду від зловживання цією технологією, що спрямована проти журналістів, науковців, правозахисників, дисидентів, а також щодо урядовців США”, - мовиться у повідомленні Держдепу.

Оскільки візова інформація є конфіденційною, Державний департамент не оприлюднив імена осіб, чому обмежили візу до США.

В уряді США заявляють, що комерційне шпигунське програмне забезпечення становить загрозу національній безпеці країни та правам людини.

Зловживання комерційним шпигунським програмним забезпеченням дозволяє зловмисникам отримати доступ та стежити за діяльністю користувачів в мобільному телефоні чи в комп'ютері.

Використання цієї технології може використовуватись для незаконного стеження, переслідування, цькування чи залякування людей, зокрема представників уряду США, журналістів, активістів, дисидентів, членів маргінальних менших чи інших вразливих груп населення за їхню роботу або за їхні погляди.

За даними сайту Cyberscoop.com, під візові обмеження могли потрапити розробники європейських або ізраїльських компаній, які займаються шпигунським програмним забезпеченням.

У березні цього року уряд США оголосив санкції щодо грецького постачальника шпигунського програмного забезпечення Intellexa через ймовірну причетність до стеження за урядовцями, дипломатами, журналістами, дисидентами та політичними експертами.

Як повідомляв Голос Америки, у законі про свободу в Інтернеті, яку президент Джо Байден підписав у 2023 році, передбачено обмеження використання комерційного шпигунського програмного забезпечення урядом США.

“Одним із ключових напрямків нашої роботи з просування демократії буде забезпечення можливості продовження розвитку технологій, які використовуються, щоб підтримати демократичне врядування, а не зашкодити йому, - заявив американський президент. - У рамках цього я підписав наказ, щоб обмежити використання урядом США комерційного шпигунського програмного забезпечення, яке використовувалося проти дисидентів, активістів і журналістів у всьому світі, зокрема в Сполучених Штатах”.

Ця ініціатива, на переконання президента США, сприятиме захисту активістів і журналістів від кіберзагроз, переслідувань, зловживань.


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG