Спеціальні потреби

ДТП, спричинені підлітками, у США вважають епідемією


Раян Дайдон був типовим життєрадісним, спортивним підлітком. Восени 2008 року все змінилось. Раян з чотирма друзями їхав в машині, водій якої втратив контроль і врізався в дерево. Удар був такої сили, що постраждали всі. Доставлений в лікарню Раян помер. Йому було усього 15 років.

Капітан Томас Дайдон служить в мерілендській поліції вже 25 років. Раян був його сином. Батько говорить:

«Я був з моїм сином, коли він народився, і був з ним в день, коли він помер. Нікому з батьків такого не побажаєш».

Томас Дайдон говорить, що аварія була прямим результатом неуважного водіння:

«Це був недосвічений, недозрілий водій, переконаний у своїй нездоланності. Він вів переповнену підлітками машину вночі на перевищеній швидкості, і спричинив одну смерть і численні травми, принісши величезне горе».

Цей випадок далеко не єдиний. Щороку у США в автодорожніх аваріях втрачає життя більше чотирьох тисяч підлітків.

Міністр транспорту США Рей Ла Гуд вказує, що неуважне водіння перетворилось на епідемію:

«Я називаю це епідемією в Америці, тому що практично кожний американець, включно з багатьма підлітками, що має мобільний телефон, переконаний, що може розмовляти і вести машину, а це зовсім не так».

Щоби зупинити цю небезпечну тенденцію, урядові структури і приватні компанії використовують систему громадських оголошень та проводять освітні заходи.

Нещодавно в районі Вашингтона водіям-підліткам було надано можливість перевірити свої водійські навички на спеціальних майданчиках, де вони могли переконатись у різниці між водінням без телефона – і з ним.

Одним з учасників експерименту був 19-річний водій Кевін Шуманн. Він їхав, не користуючись телефоном. Пізніше – висилаючи СМС-ку. Конуси зображували різкі повороти, а надувні фігурки – дітей. Опісля він поділився враженнями:

«Коли наїжджаєш на конус, це фактично означає, що тебе знесло з дороги, а коли до того ж постійно збиваєш надувних дітей, то це відкриває очі, наскільки погано вести машину і користуватись мобілкою».

Представниця страхувальної компанії Деббі Пікфорд вказує на додаткові причини, чому саме підлітки становлять групу ризику:

«Дослідження поведінки водіїв-підлітків і розвитку мозку свідчать, що людський мозок досягає повного розвитку щойно у 25 років. А ще не повністю розвинутий мозок ускладнюється недосвіченістю. І ці два фактори і створюють групу підвищеного ризику».

Але стан справ починає мінятись. Поданий на розгляд Конгресу законопроект передбачає, що всі штати впровадять спеціальну програму, за якою підліткам заборонятиметься водити машину в нічний час; обмежуватиметься максимальна кількість їх пасажирів і вік отримання повних водійських прав становитиме 18 років.

А поки що такі люди, як капітан Дайдон, використовують власний досвід, щоб розповісти підліткам про небезпеку неуважного водіння. Дайдон їздить по країні і ділиться своєю історією в надії врятувати чиєсь життя:

«Ніколи не думав, що стану одним із тих батьків, які отримають такий телефонний дзвінок, але я ним став. Тож я усвідомив, що коли це могло статись мені, то може статись і іншим».

Неуважне водіння, – зазначає Томас Дайдон, – є проблемою, яка вимагає найпильнішої уваги усіх нас.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG