Спеціальні потреби

Поліція: далласький стрілок планував більше атак


Дейвид Браун, ззаду - мер Далласа
Дейвид Браун, ззаду - мер Далласа

Збройний напад, у результаті якого було вбито п’ятьох поліцейських Далласа, могло мати серйозніші наслідки, заявив глава міської поліції Дейвид Браун.

В інтерв’ю телеканалу CNN у неділю, Браун повідомив, що знищений стрілок Майка Джонсон заявив учасникам переговорів з поліцією, що він хотів «вбивати білих людей, особливо білих поліцейських».

В ході обшуку в будинку Джонсона в п’ятницю були виявлені матеріали для виготовлення бомб і щоденник.

«Ці матеріали були в таких кількостях, що вони могли мати руйнівний ефект для нашого міста і Північного Техасу», – сказав Браун.

25-річний Джонсон був убитий поліцейськими в результаті кривавого нападу в минулий четвер під час акції протесту проти вбивства поліцейськими чорношкірих чоловіків.

Після того, як минулого тижня білі поліцейські застрелили двох афроамериканців, в містах США проходять акції протесту. Багато демонстрантів були арештовані. Однією з найгучніших подій став арешт активіста ДіРей Маккессона в місті Батон-Руж, штат Луїзіана. Цей видатний діяч руху Black Lives Matter, який бореться проти насильства поліції щодо афроамериканців, вів пряму трансляцію з демонстрації, знявши в тому числі і власний арешт.

Поліція стверджує, що арешт був обумовлений міркуваннями громадської безпеки, однак демонстранти заявляють у ЗМІ, що вважають затримання Маккессона запланованим.

Маккессона звинуватили в тому, що він блокував автодорогу, але в неділю він був випущений під заставу. «Мене як і раніше розчаровує поліція Батон-Руж, яка продовжує провокувати демонстрантів в зв’язку з мирними акціями протесту, які вони проводять. Тут ще належить виконати багато роботи, особливо з цим поліцейським департаментом», – сказав він.

Однак губернатор Луїзіани Джон Бел Едвардс не погодився з оцінками Маккессона. На недільній прес-конференції губернатор заявив, що пишається правоохоронними органами штату, назвавши їх реакцію на протести «стриманою».

У місті Сент-Пол у Міннесоті, де минулого тижня загинув ще один афроамериканець, Філандо Кастіл, сотні демонстрантів в суботу жбурляли в поліцейських феєрверками, камінням і пляшками. Кастіла застрелив поліцейський, який зупинив його автомобіль на дорозі через зламаний габаритний ліхтар.

Озброєна поліція застосувала для розгону демонстрантів димові шашки і перцеві балончики. Близько 100 осіб було заарештовано. За словами влади, в зіткненнях постраждали 27 поліцейські.

Акції протесту пройшли і в інших містах, включаючи Вашингтон, Нью-Йорк, Сан-Франциско, Нешвілл та Індіанаполіс.

Щонайменше у двох штатах, Теннессі і Вісконсині, також сталися напади на поліцейських з використанням вогнепальної зброї. У великих містах багато департаментів поліції розпорядилися, щоб патрульні працювали парами задля безпеки.

Президент США Барак Обама, який скоротив візит до Іспанії і на цьому тижні відвідає Даллас, заявив, що поліцейські і активісти повинні прислухатися один до одного. Глава держави назвав насильство по відношенню до поліцейських «злочинами, такими, що заслуговують осуду», які повинні каратися.

«Але навіть в плані риторики, якщо ми будемо огульно звинувачувати поліцейських, не визнаючи, що переважна більшість виконують дійсно хорошу роботу, намагаються захищати людей, роблять це чесно, незважаючи на расу, то ми втратимо союзників в справі реформ», – сказав Обама, виступаючи в Мадриді в неділю.

У вівторок президент виступить на міжконфесійної меморіальній службі в Далласі. Білий дім повідомив, що президент приїде до міста на запрошення мера Далласа Майка Роулінґса.

Крім того, в неділю шеф поліції Браун виступив на захист свого рішення використовувати робота, оснащеного вибуховим пристроєм, який був приведений в дію, щоб знищити Джонсона, після того як переговори з ним не принесли успіху.

Деякі представники правоохоронних органів висловлюють сумніви в правильності рішення використовувати робота для вбивства стрілка, що сталося вперше в історії США. Деякі проводять паралель з використанням військових безпілотників для вбивства терористів на Близькому Сході.

Однак Браун заявив, що стрілок ховався за цегляною стіною, і якби поліцейські спробували дістатися до нього, вони піддали б своє життя «найсерйознішою небезпеки».

В інтерв’ю CNN Браун заявив: «Я дав добро на це і я б зробив це знову в таких обставинах. Джонсон, судячи з усього, прекрасно контролював ситуацію і був налаштований і далі стріляти в поліцейських».

Браун засудив людей, які, «спокійно сидячи вдома», засуджують використання робота, оскільки самі вони не були присутні на місці подій і не намагалися покласти край нападу.

Мер Далласа Роулінґс, виступаючи в програмі «Обличчям до нації» на телеканалі CBS, погодився з рішенням шефа поліції, підкресливши, що Джонсону давали можливість здатися.

«Ми запитали його: "Ви хочете безпечно вийти або хочете залишатися там, і тоді ми вас знищимо?" Він вибрав друге», – сказав Роулінґс.

На недільних службах в церквах Далласа люди молилися за загиблих і їх сім'ї.

«Нам потрібно об’єднатися і помолитися за наших лідерів. Нам потрібно просити у Бога, щоб він зцілив нашу країну», – сказав старший пастор Першої баптистської церкви в Далласі Роберт Джеффресс.

Дивіться також: У США протестують проти поліцейського свавілля

У США протестують проти поліцейського свавілля. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG