Спеціальні потреби

Мусульмани у США приєднуються до святкування Різдва


У Сполучених Штатах Америки християнське Різдво стало святом для людей інших віросповідань. Наприклад у Лос-Анджелесі різдво святкують американські мусульмани.

Саман та Фатіма Намазіках почали відзначати Різдво одразу після одруження. Вони старанно прикрашають будинок, дотримуються інших різдвяних традиції, хоча і – не християни.

«Ми вважаємо себе американцями, як також іранцями та мусульманами, але не бачимо в цьому жодного протиріччя. Нам подобається святкувати Різдво і ми відповідно прикрашаємо будинок», – каже Фатіма.

Американка пакистанського походження Тегміна Хан почала прикрашати будинок на Різдво заради дітей:

«Нам подобається бути частиною американської традиції. Це подарунки та щедрість до інших, загальна радість. Ми хочемо бути частиною цього».

На свята Тегміна запрошує до себе друзів мусульман деякі з яких, як то Сара Хан теж прикрашають свої будинки. Щоправда далеко не всі мусульмани схвалюють це каже Сара Хан:

«Вони вважають, що мусульманам не варто святкувати Різдво, бо це не наша релігія. Однак, хоча ми не святкуємо народження Ісуса, ми віримо в Христа, тож нема нічого поганого в тому, щоб радіти в цей час».

Усман Мадга – речник мечеті Кінг Фагад у Лос-Анджелесі. За його словами, мусульмани можуть святкувати Різдво але без релігійного забарвлення.

«Веселіться, насолоджуйтесь. але треба розуміти, де різниця між ісламом та християнством», – вважає Усман.

Далеко не всі американські мусульмани святкують Різдво. Ну думку Усмана, таких насправді одиниці. Втім, Валіхан Хан дотримується іншої думки:

«Мені здається, всі мої знайомі мусульмани святкують Різдво. Вони вірні мусульмани, проте хочуть бути частиною американської культури і бути як і всі інші».

Багато американських мусульман, які святкують Різдво кажуть, що не сприймають це свято як релігійне. Для них, це родинне свято з особливим духом доброти, подарунків та щедрості.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG