Спеціальні потреби

Китай нарощує військову міць і претендує на роль регіонального лідера


Китай дедалі гучніше заявляє про свої позиції у світі. Останніми роками він також нарощує свою військову потужність і претендує на роль регіонального лідера з безпеки. Це призводить до дипломатичних напружень як з іншими країнами регіону, так і зі Сполученими Штатами.

Напруженість почала зростати після того, як у березні затонув південнокорейський військовий корабель. Сполучені Штати, Південна Корея та інші країни поклали вину за цей інцидент на Північну Корею. Китай зайняв нейтральну позицію і утримався від будь-якої критики Пхеньяна. Відтак США та Південна Корея оголосили плани провести спільні військові навчання у Жовтому Морі. КНР запротестувала.

Згодом Китай назвав наступом на свої інтереси пропозицію Вашингтона стати посередником у вирішенні територіальної суперечки між Китаєм та Японією у Південно-Китайському морі.

Зараз відносини Китаю з Японією чи не найгірші за останні кілька десятиліть. На початку вересня китайське рибальське судно і два човни японської прибережної охорони зіткнулися недалеко спірних островів. Японська влада арештувала капітана рибальського судна. Китай у відповідь на це розірвав двосторонні урядові відносини. І хоча капітана згодом відпустили, відносини між двома країнами залишаються напруженими.

Фахівець з питань Азії Фонду «Спадщина» у Вашингтоні Дін Ченґ зазначає:

«Слід звернути увагу на дві речі. По-перше – Китай дедалі більше ставатиме морською силою, бо добробут цієї країни, а також безпека, залежатимуть від морів. А по-друге – Китай стає дедалі більше агресивним у захисті – як він це вважає – своїх інтересів».

Аналітики кажуть, що збільшення впливу Китаю є природним наслідком його економічного розвитку. Втім аналітик Центру нової американської безпеки Ейб Денмарк каже, що важче зрозуміти військові амбіції Китаю:

«Ніхто не знає як Китай, потужність якого зросла, впливатиме на світ і на регіон. Насамперед це стосуватиметься військово-морських питань. Саме там інтереси Китаю можуть прямо зіткнутися з інтересами Сполучених Штатів, або сусідів КНР».

Недавній звіт Пентагону звертає увагу на заходи Китаю у побудові бази для підводних човнів на острові Гайнан і у спорудженні першого китайського авіаносця. Крім того, автори звіту вказують на розробку Китаєм протикорабельних балістичних ракет.

Майкл Мазза з Американського інституту підприємництва каже, що Китай імовірно хоче змусити збройні сили США відступити дальше від азійського материка і згодом захоче сам патрулювати цей регіон:

«Збройні сили США дедалі більше уразливі. Китай розробляє протикорабельні ракети, про що повідомлялось у ЗМІ. Якщо ця ракета буде успішною, Китай створить загрозу для американських авіаносців та інших кораблів. Раніше такої загрози США не мали».

Аналітики кажуть, що, беручи до уваги теперішній клімат і зміни в китайському керівництві, існує небезпека, що Сполучені Штати та Китай можуть стати на шлях, що веде до конфлікту. А агресивна поведінка з обох боків може призвести до окремих інцидентів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG