Спеціальні потреби

ЄС вказує президенту Росії на «незаконні, провокативні і руйнівні» дії Москви


Шарль Мішель, президент Європейської ради - керівного органу Європейського Союзу.
Шарль Мішель, президент Європейської ради - керівного органу Європейського Союзу.

Президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що у розмові з президентом Росії Володимиром Путіним він вказав на «незаконні, провокативні і руйнівні російські дії» проти Європейського Союзу та інших країн.

«Тенденція з погіршенням відносин між ЄС та Росією може змінитися лише у разі, якщо Росія припинить свою підривну поведінку», - зауважив посадовець у повідомленні в Twitter про телефонну розмову з Путіним 7 червня.

Тенденція з погіршенням відносин між ЄС та Росією може змінитися лише у разі, якщо Росія припинить свою підривну поведінку.

В офіційному викладі від імені Шарля Мішеля сказано, що він передав російському керівникові, що лідери Євросоюзу засудили дії Москви на «стратегічних дебатах» щодо Росії 25 травня в Брюсселі.

«Під час телефонної розмови президент Європейської ради знову наголосив на тому, що ЄС підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах», - сказано у викладі.

Від імені президента Путіна також повідомили про ту розмову з чільним європейським представником, але у російському викладі не міститься слів про український суверенітет чи пошанування кордонів.

Натомість у російському повідомленні війна на сході України названа «внутрішньоукраїнською кризою», і там також наголошено на вимогах Москви до «київської влади» про «прямий діалог з Донецьком і Луганськом», а також про «особливий статус Донбасу».

Білорусь

Окремо в розмові порушена тема політичних репресій і насильства Білорусі, що знову постала в центрі міжнародної уваги після примусової посадки минулого місяця у Мінську авіалайнера компанії Ryanair та арешту журналіста Романа Протасевича.

«Росія може відігравати важливу роль у підтримці мирного врегулювання кризи», - вказав Шарль Мішель, наголосивши, що білоруська влада має негайно звільнити політичних в’язнів та розпочати «національний діалог».

Але з російського боку висловлено осуд санкцій, які Європейський Союз вирішив посилити у зв’язку з діями білоруського правителя Олександра Лукашенка.

Президент Путін назвав європейський підхід «контрпродуктивним» і дорікнув, що це є «спробою втручання у внутрішні справи тієї суверенної держави».

Дивіться також: Посольства США і Великої Британії у Києві виступили на підтримку форми збірної України із футболу. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG