Спеціальні потреби

Прах Фіделя Кастро розпочинає похоронну процесію місцями «революційної слави»


Кубинці вшановують пам’ять Фіделя Кастро
Кубинці вшановують пам’ять Фіделя Кастро

У середу прах колишнього кубинського лідера Фіделя Кастро розпочинає триденну подорож різними районами країни.

Кастро помер у п’ятницю. Йому було 90 років. Тіло померлого піддано кремації, а в країні проголошено дев’ятиденний період жалоби. Деякі кубинці, а також іноземці, вшановують Кастро як борця за права бідних, інші піддають його критиці як диктатора, який знищив економіку країни і порушував права людини.

Жалобні церемонії розпочалися в понеділок у Гавані та в східному місті Сантьяго-де-Куба, де Кастро розпочав свою революцію у 1953 році.

Своєрідна «процесія» праху Кастро пересувається зі столиці у східному напрямку, протилежному до наступу партизанів Кастро, коли вони йшли на столицю з гір Сьєрра-Маестра перед захопленням влади у 1953 році.

Як сказав професор політичних наук Американського університету і спеціаліст з Латинської Америки Вільям ЛеоҐранде, це «своєрідне символічне закінчення його правління… Доба Кастро розпочалася тріумфом революції і походом Кастро через країну. Коли він уже помер – кубинці нагадують цей шлях, і тепер вони мають нагоду попрощатися з ним».

У вівторок сотні тисяч людей зібралися на Площі революції в Гавані, щоб вшанувати пам’ять Фіделя Кастро.

Дивіться також: Марина Руденко, дослідник Інституту Кеннана, про домашнє насильство в Україні

Марина Руденко, дослідник Інституту Кеннана, про домашнє насильство в Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG