Спеціальні потреби

Благодійний забіг – успішний спосіб збору коштів на боротьбу з раком


Кожні 69 секунд рак молочної залози забирає життя однієї мешканки планети. Американська фундація імені Сюзан Комен одна з провідних приватних установ, яка займається збором пожертв на боротьбу з раком грудей. За 29 років існування її працівники та волонтери зібрали майже два мільярди доларів на цю мету. У рамках збору прожертв організація щороку проводить п’ятикілометрові забіги у всьому світі. У столиці США такий забіг відбувається з 1989-го року. Цього літа на подію зібралось сорок тисяч людей.

П’ять кілометрів центральними вулицями американської столиці дехто пробіг, дехто пройшов, але головною метою таких подій є зібрати гроші та підтримати тих, хто бореться із хворобою:

«Більшість учасників або ж мають членів родини, або знають людей, які живуть з раком. Своєю участю вони хочуть засвідчити свою підтримку. У моєму випадку –дружина пережила рак дев’ять років тому. Ми приймали участь у подібному пробігу у Вірджинії, а сьогодні от приїхали у Вашингтон», – зазначає чоловік колишньої онкохворої Тім Ґербек.

Родина Алексан брала участь у пробігу в повному складі. Бабуся Аманди хворіла на рак молочної залози. Сьогодні Аманда та її рідні прийшли підтримати ініціативу і дати шанс на життя іншим:

«Цей захід потрібний, щоб більше людей дізналися про хворобу. Але я от сьогодні прийшла з дітьми, бо вважаю, що важливо привернути їх увагу до теми здоровя та здорового способу життя».

Волонтер Мері Боланд каже, що багато учасників знають про хворобу, знають когось, хто живе з нею. Вона вирішила допомогти, оскільки кілька років тому її тітка померла від раку молочної залози.

Однак цей та подібні пробіги приваблюють не лише волонтерів, а й компанії, які готові давати гроші на дослідження хвороби, чи принаймні зробити одноразову пожертву.

Меґан Сміт рік тому дізналася про свій діагноз – рак молочної залози. Сьогодні вона має привід святкувати свою перемогу над хворобою і навіть зробила на честь цього татуювання:

«Я вирішила, що мені судилося зробити щось дурнувате, після того, як я була розбита після хіміотерапії, і почувалася дуже нещасною. Так би мовити – продемонструвати свій знак відваги».

Рак молочної залози проблема глобальна. Медики вважають, що одна з причин її розвитку як в Америці, так і в Україні – невчасне діагностування, та низька обізнаність населення. Волонтер Малком Філіпс каже, що подібні заходи можуть стати кроком до змін:

«Українці ще мають радянські звички і часто сліпо повторюють практику – якщо чогось не знаєш, краще і не питати. Інколи люди просто не знають у кого запитати, тому подібні заходи важливі, бо допомагають отримати інформацію».

У Сполучених Штатах вже стало традицією проводити пробіги. У них часто беруть участь політики та різні зірки, які допомагають зібрати кошти та привернути увагу до проблеми. Це також і моральна підтримка онкохворих, як от Лінди Чендлі:

«Такі пробіги дають надію. Я думаю, зявляється більше і більше рожевих футболок на тих, хто пережив хворобу. Участь у пробігу допомагає відчути, що ти робиш щось хороше проти такої жахливої хвороби».

Це вже в 22-ге проходить Національний пробіг імені Сюзан Комен заради зцілення. Цього року завдяки події вдалося зібрати майже 3 мільйони доларів, які підуть на фінансування програм пов’язаних з допомогою малозабезпеченим жінкам у їх боротьбі з раком.

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG