Спеціальні потреби

Британська королева потиснула руку екс-командиру ІРА


Історичним вважають рукостискання, яким обмінялися королева Великобританії Єлизавета ІІ та колишній лідер сепаратистського угруповання, яке вело криваву довголітню боротьбу за незалежність Північної Ірландії від британського правління.

Королева зустрілася з колишнім лідером Ірландської республіканської армії (ІРА) і нині заступником голови уряду Північної Ірландії Мартіном Маꥳннессом у середу на приватному заході в театрі під час візиту монарха до Белфаста. За повідомленнями, вони потиснули руки за зачиненими дверима, а потім уже на людях.

Історична подія символізує тривалий мир на британській території з часу підписання «Договору Стасної п’ятниці» у 1998 році, яким завершено збройну боротьбу між прокатолицькою ІРА і військовослужбовцями протестантської Британії.
За час 30-річного протистояння загинуло понад 3500 людей. Серед загиблих - двоюрідний брат королеви лорд Маунтбаттен. ІРА організувала вибух на його яхті у 1979 році
Політичне крило ІРА «Шинн фейн» далі виступає проти британської влади у Північній Ірландії.

Королева Єлизавета і її чоловік принц Філіп прибули до Північної Ірландії у вівторок з дводенним візитом в рамках святкувань 60-річчя перебування монарха на британському престолі. Королева відвідала маленьке містечко Енніскіллен, де зустрілася з родичами загиблих в результаті вибуху, організованого Ірландською республіканською армією у 1987 році.

Вперше за всі візити до Північної Ірландії, в Енніскіллені королева взяла участь у релігійній відправі в католицькій церкві.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG