Спеціальні потреби

Філіп Брідлав: «Немає жодних ознак того, що Росія збирається здавати позиції в Україні»


Генерал Філіп Брідлав
Генерал Філіп Брідлав

«Цим вони хочуть продемонструвати нам, що є великою державою і здатні чинити подібного роду вплив на нас», – так, виступаючи в Пентагоні 3 листопада, командувач об’єднаних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав охарактеризував помічену останнім часом активізацію російської авіації над європейською територією.

«Протягом останнього року, – уточнив генерал Брідлав, – ми спостерігаємо активізацію (російських) військово-повітряних сил. Вона не носить не демонстративного характеру, однак ми відзначаємо збільшення числа такого роду рейдів. На мій погляд, найбільш примітно, що раніше в них брали участь невеликі групи літаків – вони літали по одному або, найбільше, по два. Але минулого тижня ми спостерігали чисельніші й складніші за структурою групи літаків, які проникали глибше і здійснювали більш провокаційні маршрути.

Це дає привід для занепокоєння, оскільки подібні дії аж ніяк не сприяють створенню безпечної і стабільної обстановки. Подібні демонстративні дії створюють проблему. У цій ситуації НАТО відреагувало саме так, як слід було, і дуже швидко. У нас є необхідна кількість літаків супроводу, працюючих на перехоплення на наших базах повітряного патрулювання. Ситуація, як і завжди, була дозволена на професійному рівні. Наші перехоплювачі здатні супроводжувати російські літаки, поки вони не покинуть зону».

«В останні дні, – продовжував Брідлав, – я не бачив більш провокаційних дій в море, але, якщо ви пам’ятаєте, коли тільки почалися проблеми в Україні, ми спостерігали зростання активності та провокаційні дії не тільки в Чорному морі, але і біля північного узбережжя Балтії, де проходили наші навчання, і навіть в зоні Тихоокеанського командування. Їх дії однакові – на суші, на морі і в повітряному просторі».

Командувач військ НАТО в Європі зупинився на питанні про угоду між Парижем і Москвою про продаж Росії французьких «Містралів», призупиненої французькою стороною у зв’язку з роллю РФ в українській кризі. «Ми бачили ці повідомлення, і я вважаю передчасним обговорювати те, чи відбудеться передача (французьких «Містралів» Росії) чи ні, – зазначив Філіп Брідлав. – З цього приводу висловлюється багато припущень. Важливо те, що Франція – надійний союзник, і ми обговорювали з нею це питання – як на політичному рівні, так і на військовому – і з позиції США, і з позиції НАТО. Франція – суверенна держава, і буде приймати рішення з позиції суверенної держави. Про нашу позицію вона, безумовно, поінформована».

Торкнувшись останніх подій в Україні, генерал Брідлав підкреслив, що НАТО не визнає виборів, проведених минулої неділі проросійськими сепаратистами на сході країни. «Щодо минулих вчора сепаратистських виборів – ми не бачимо, яким чином вони можуть вплинути на ситуацію, – сказав він. – Про ці вибори можна сказати тільки те, що вже було сказано тут: ми не визнаємо їх, не підтримуємо їх, не вважаємо їх корисними, вони не відповідають Мінським угодам і не сприяють їх реалізації, і в довгостроковій перспективі вони не будуть корисні для ситуації в Східній Україні».

«Немає жодних ознак того, що Росія збирається здавати позиції в Україні, де вона продовжує підтримувати проросійські сепаратистські угруповання, незважаючи на санкції Заходу», – констатував генерал. За його словами, на кордоні з Україною залишаються сім російських батальйонних тактичних груп, що підійшли ближче до кордону під час виборів, однак дати приблизну оцінку їх чисельності Брідлав відмовився.

Як заявив командуючий військами НАТО в Європі, російські збройні сили продовжують надавати сепаратистам сприяння в плані підготовки бійців і постачання їм військову техніку. В країні, як і раніше знаходяться від 250 до 300 російських військовослужбовців, зазначив Брідлав.

«На кордоні з Україною, – продовжував генерал, – як і раніше знаходяться сім російських батальйонних тактичних груп, і надходили повідомлення, що деякі з них підійшли ближче до кордону під час виборів. Ми вважаємо, що це було зроблено з метою зробити деякий тиск і переконатися, що вибори пройдуть відповідно до планів сепаратистів. Тепер подивимося, чи відійдуть вони від кордону на попередні позиції».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG