Спеціальні потреби

Блінкен у Молдові та Чехії обговорить посилення підтримки України та липневий саміт НАТО у Вашингтоні


Державний секретар США Ентоні Блінкен розмовляє з президенткою Молдови Маєю Санду на заході USAID Democracy Delivers у Нью-Йорку, 20 вересня 2023. Блінкен відвідає Молдову 29 травня 2024 на тлі занепокоєнь щодо російських кампаній впливу в країні. Фото: Zak BENNETT / AFP
Державний секретар США Ентоні Блінкен розмовляє з президенткою Молдови Маєю Санду на заході USAID Democracy Delivers у Нью-Йорку, 20 вересня 2023. Блінкен відвідає Молдову 29 травня 2024 на тлі занепокоєнь щодо російських кампаній впливу в країні. Фото: Zak BENNETT / AFP

Державний секретар США Ентоні Блінкен 29 травня відвідує столицю Молдови Кишинів. Це перша зупинка його короткого європейського візиту, покликаного консолідувати підтримку для східноєвропейських союзників, зокрема й України, з боку США і НАТО.

Візит Блінкена відбувається на тлі посилення Росією наступу на сході України та розбіжностей серед країн Заходу щодо дозволу Україні використовувати західну зброю для ураження цілей на суверенній території Росії.

Також візит Блінкена передує запланованому на середину червня українському саміту миру у Швейцарії, участь в якому президента Джо Байдена зараз не підтверджена, й липневому саміту НАТО у Вашингтоні, на який Україна покладає суттєві надії щодо подальшої інтеграції до альянсу.

У Кишиневі Блінкен зустрінеться з президенткою Молдови Маєю Санду та іншими посадовцями для демонстрації підтримки Сполученими Штатами курсу Молдови на інтеграцію до Європейського Союзу та з огляду на посилення загроз з боку Росії.

Санду балотується на другий президентський термін, й під час виборів американські та європейські аналітики очікують посилення російських операцій впливу та втручання в країні, де у прикордонному з Україною Придністров'ї досі перебувають близько 1500 російських військових.

"Я передбачаю, що він [Блінкен] матиме потужний пакет підтримки для перехідного періоду Молдови, як енергетичної незалежності або меншої залежності від джерел на сході, так і підтримки демократії проти російських загроз", – заявив у розмові з журналістами днями Джеймс О'Браєн, помічник державного секретаря з європейських та євразійських питань.

Він додав, що Блінкен "підкреслить прогрес Молдови на шляху до європейської інтеграції, зміцнення своєї демократії, а також загрозу, яку становить втручання Росії у внутрішні процеси".

Вашингтон уважно стежить за будь-якими ознаками того, що Росія може спробувати анексувати Придністров'я, нагадує New York Times, однак поки, за словами О'Браєна, США не бачать прямої військової загрози з боку Росії у цьому регіоні.

"На цей момент ми не бачимо прямої військової загрози, але тривають операції російського впливу, і це викликає занепокоєння", - сказав він.

Після Молдови Блінкен відвідає Прагу 30-31 травня, де зустрінеться з міністром закордонних справ Чехії Яном Ліпавським та іншими високопосадовцями й візьме участь у неформальній зустрічі міністрів закордонних справ НАТО.

За повідомленням на сайті Держдепу, на порядку денному зокрема - обговорення подальшої підтримки України та пріоритетів саміту НАТО, що відбудеться у Вашингтоні 9-11 липня.

Попри численні заклики президента України Володимира Зеленського, а також багатьох теперішніх і колишніх західних лідерів та експертів, не очікується, що на вашингтонському саміті Україна отримає запрошення приєднатися до НАТО.

"Ми не очікуємо, що Україні буде надано запрошення приєднатися до НАТО, але ми думаємо, що буде суттєва демонстрація підтримки Україні", — зазначив з цього приводу О'Брайен.

"Це включатиме постійну підтримку НАТО в розбудові майбутніх Збройних сил України та зусилля, спрямовані на допомогу Україні під час проведення реформ, необхідних для того, щоб вона могла приєднатися до ЄС і якомога швидше прямувати до НАТО", - додав він.

Питання дозволу Україні використовувати західну зброю для ураження цілей в Росії також може бути обговорено на зустрічах у Празі, зазначає Reuters.

Теперішній європейський тур держсекретаря США відбувається лише через два тижні після того, як Блінкен відвідав Київ з неоголошеним візитом.

Результатом того візиту стала зміна позиції держсекретаря щодо дозволу Україні використовувати західну зброю для ударів по військових цілях в Росії.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Блінкен зараз виступає ключовим посадовцем, який намагається переконати у цьому президента Джо Байдена та його адміністрацію, які досі були вкрай обережними щодо цього питання.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG