Спеціальні потреби

Пентагон переходить на біопальне


За планами адміністрації Обами до 2020 року половина американського флоту має перейти на новий вид палива.

Минулого тижня американський флот провів міжнародні військові навчання «Тихоокеанське кільце» біля Гавайських островів, в яких взяли участь загалом 22 країни. Вперше у маневрах такого рівня взяли участь кораблі які працюють на біопаливі.
«Зелена флотилія» як називають нове покоління американських бойових кораблів, здатна використовувати енергію добуту з водоростей, трави і навіть тваринного жиру.

Американські військові намагаються зробити свій флот незалежним від традиційних видів пального, джерела якого часто знаходяться у політично нестабільних частинах світу.

«Ми переходимо на альтернативні джерела енергії , щоб бути кращими бійцями, щоб зменшити нашу залежність від імпортованої нафти і забезпечити енергетичну безпеку та незалежність Військово-морських сил США», - каже Рей Мабус, державний секретар ВМС США.

Перевід морських сил США на альтернативні джерела енергії є одним з пріоритетів адміністрації Обами. Цей амбітний план має на меті не лише зменшити енергетичну залежність але й стимулювати розвиток нових технологій у галузі альтернативних видів енергії. Адже, зокрема саме військовим розробкам і їх фінансуванню з бюджету США , людство сьогодні може завдячувати появі комп’ютерів, мобільних телефонів та систем глобального позиціонування GPS.

«Повітряні сили США планують перевести половину своїх літаків на біопаливо до 2016 року. За моїм розпорядженням Військово-морські сили, Департаменти енергетики та сільського господарства працюватимуть з приватним сектором над створенням нового виду біопалива, яким можна буде заправляти не лише літаки-винищувачі а також літаки комерційних перевезень та вантажівки», - каже президент США Барак Обама.

Одна з проблем яку ще треба розв’язати – це висока вартість біопалива.
На сьогодні літр біопалива коштує в 6 разів дорожче за літр звичайного палива, добутого з нафтопродуктів.


Саме тому критики використання біопалива вважають перехід на його використання нераціональним. Особливо це викликає велику опозицію в Конгресі. Багато законодавців вважають не своєчасною таку ідею особливо в умовах скорочення військових бюджетів.

«Буде дуже дорого перейти на використання біопалива і це не покращує військову здатність армії. Ми могли б отримувати більше палива з інших вітчизняних ресурсів і набагато дешевше. Замість того щоб витрачатись на переведення морських сил на біопаливо, ці ресурси можна ефективно використати на обладнання, матеріали та персонал», - зазначає Девід Креуцер, аналітик Heritage Foundation.

Перший корабель американського флоту з двигуном гібридом для використання звичайного та біопалива - «Мейкін Айленд» успішно завершив свій перший вихід у море. Успішне використання біопаливо продемонстрували також на нещодавньому авіа шоу пілоти знаменитої дивізії Блакитні ангели. За біопальним – майбутнє, переконані в адміністрації Обами, проблемою лише залишається як фінансувати та запроваджувати у життя енергетично альтернативні технологічні розробки .

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG