Спеціальні потреби

2 роки без Осами. Культ Бін Ладена пережив "терориста номер 1"


Культ Бін Ладена пережив "терориста №1"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Культ Бін Ладена пережив "терориста №1"

Два роки тому президент США Барак Обама оголосив про знищення терориста номер один Осами бін Ладена, який переховувався на території Пакистану. І хоча чимало пакистанців досі бачать у бін Ладені героя, інші сподіваються, що його популярність з часом згасне.

Осама Бін Ладен, після організації терактів 11 вересня 2001 року у США, останні 10 років переховувався від правосуддя. Людину, яка для світу стала символом антизахідного войовничого ісламу, нарешті знайшли у Пакистані, де він жив ізольованим життям. Його будинок взяли штурмом. На тому місці зараз порожнеча. Втім, для деяких жителів бін Ладен залишився героєм.

Говорить кухар Хаджі Мухамммед Алі:

«Він був чудовою людиною. У світі багато хороших людей, але він був взірцем ісламу. Він був хорошим як для ісламу, так і для братів-мусульман, служив релігії. Дай бог – більше таких людей».

Аль-Кайда та войовничий іслам не користуються популярністю у більшості пакистанців, тож про бін Ладена часто тут не згадують. Втім, аналітики кажуть, що війна в Афганістані і атаки дронів у Пакистані посилюють ненависть людей до США.
На пошуки Бін Ладена Сполучені Штати витратили 10 років.

Крамниці в Ісламабаді не продають голлівудського фільму про вбивство бін Ладена. У приватній розмові власники магазину кажуть, що це через тиск з боку уряду. У той час, як Пакистан продовжує боротися з тероризмом, письменник і аналітик Імтіаз Гул каже, що влада не хоче, аби пам’ять про бін Ладена стала для людей ідеологічним натхненням:

«Гадаю, що уряд намагається не дати Осамі бін Ладену воскреснути, постати як герой в очах багатьох людей, як символ боротьби мусульманського джихаду проти Сполучених Штатів. Тож найпростіший спосіб – це про нього потрохи забути.

Аль-Кайда та войовничий іслам не користуються популярністю у більшості пакистанців, тож про бін Ладена часто тут не згадують. Втім, аналітики кажуть, що війна в Афганістані і атаки дронів у Пакистані посилюють ненависть людей до США. Тим часом в районі, де довгі роки проживав бін Ладен, деякі жителі досі зберігають пам’ять про нього. Зокрема, з дня смерті терориста, принаймні четверо родин назвали своїх дітей ім’ям Осама.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG