Спеціальні потреби

Кірбі: Байден хоче почути від Зеленського оцінку ситуації на фронті


Архівне фото. Президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден під час зустрічі у Білому домі, Вашингтон, 21 грудня 2022. Photo by Brendan Smialowski/AFP
Архівне фото. Президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден під час зустрічі у Білому домі, Вашингтон, 21 грудня 2022. Photo by Brendan Smialowski/AFP

Президент США Джо Байден хоче почути від президента України Володимира Зеленського його бачення ситуації на полі бою, повідомили в Білому домі. Зеленський планує зустрітись з Байденом у Вашингтоні в четвер.

Представник Ради з нацбезпеки Джон Кірбі при цьому закликав Конгрес затвердити нове "життєво важливе" фінансування для додаткової допомоги Україні на 24 мільярди доларів. "Це дійсно критичний час, наближається осінь", - сказав Кірбі.

Наскільки вищою (ціна) буде у питанні людських і матеріальних втрат, якщо ми просто підемо й дозволимо йому захопити Україну

"Якщо ви думаєте, що ціна підтримки України зараз висока, просто подумайте, наскільки вищою вона буде у питанні людських і матеріальних втрат, якщо ми просто підемо й дозволимо йому захопити Україну, - відзначив Кірбі. - І тоді він [президент РФ Путін] залишається в набагато сильнішій позиції і, до речі, просто на кордонах території НАТО".

Представник Ради з нацбезпеки США додав, що Білий дім заохочує Зеленського зустрітися з законодавцями США, щоб пояснити необхідність продовження військової підтримки: "Ми вважаємо, що для представників Конгресу дійсно важливо почути безпосередньо від президента Зеленського про те, з чим він стикається в цьому контрнаступі, і ... що йому потрібно, щоби продовжувати. Він найкращий посланець від народу України і його Збройних сил".

Кірбі також повторив слова президента Байдена, що США продовжать допомагати Україні стільки, "скільки знадобиться". Він додав, що Україна досягає прогресу у своєму контрнаступі й що він не закінчився, тож ЗСУ "і надалі буде потрібна вся можлива підтримка, щоб продовжити цей поступ".

Представникам Конгресу дійсно важливо почути безпосередньо від президента Зеленського про те, з чим він стикається в цьому контрнаступі

Байден прийматиме Зеленського у Білому домі у четвер після обіду, це стане шостою їхньою особистою зустріччю та третім візитом українського глави до головної резиденції президента США. Минулого тижня адміністрація Байдена повідомила, що він планує оголосити новий "суттєвий" пакет допомоги Україні. Кірбі не уточнив, чи в нього входитимуть ракети далекої дії ATACMS, але сказав, що ведуться "активні" дискусії з цього питання.

Зранку у четвер Зеленський зустрічатиметься із законодавцями у Палаті представників і Сенаті. Торік у грудні під час першого закордонного візиту Зеленського від початку повномасштабної війни він виступив перед обома палатами Конгресу. Тоді його виступ перед двома палатами американських законодавців оглядачі називали історичним, а нинішній візит на Капітолійський пагорб обіцяє бути набагато складнішим – думки багатьох законодавців розділилися щодо збільшення допомоги, їх також турбує, чи Україна зможе перемогти, чи використовує допомогу відповідально. Також дається взнаки початок президентських перегонів і загострення політичної боротьби, що може загальмувати ухвалення рішень щодо України.

Нагадаємо, Конгрес планує затвердити постанову, що дозволить фінансувати бюджетні витрати на 30 днів й уникнути урядового "шатдауну", часткового призупинення роботи уряду, яке може статись, якщо бюджетну постанову не буде затверджено до 30 вересня.

Проєкт постанови, який пропонують затвердити республіканці в Палаті представників, не включає нову допомогу Україні. А в Сенаті лідери як демократів, так і республіканців, виступили на підтримку допомоги Україні у цьому законі.

Спікер Палати представників США Кевін Маккарті заявив, що має питання до Зеленського, зокрема щодо підзвітності допомоги, яку США надають Україні. Натомість очільник комітету Палати Представників Конгресу США з міжнародних відносин, республіканець Майкл Маккол вважає, що переважна більшість конгресменів підтримує виділення коштів Києву, тому що це - в інтересах США та прямо впливає на ситуацію на міжнародній арені.

У статті використано матеріали Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG