Спеціальні потреби

Байден і Яценюк закликали Росію виконувати Мінські домовленості


Віце-президент США Джо Байден (Л) і прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Архівне фото
Віце-президент США Джо Байден (Л) і прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Архівне фото

Віце-президент США Джозеф Байден і прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликали Росію виконувати Мінські угоди, які передбачають політичне вирішення конфлікту в Україні та деескалацію військових дій.

За повідомленням Білого дому, такий заклик пролунав під час їхньої телефонної розмови у п’ятницю, увага якої зосереджувалася на ситуації з безпекою в Східній Україні та програмі реформ.

«Лідери двох країн закликали Росію виконувати свої зобов’язання взяті на себе у рамках Мінських угод, у тому числі відведення всього важкого озброєння та іноземних бойовиків, звільнення усіх ув’язнених, які перебувають у російських в’язницях, а також надання дозволу спостерігачам ОБСЄ моніторити підготовку до місцевих виборів», – йдеться у повідомлені Білого дому.

Віце-президент Байден привітав прем’єра Яценюка з успішним проведенням Міжнародної конференції на підтримку реформ в Україні і закликав до подальшого втілення в життя економічних реформ та принципу влади закону для покращення бізнесового клімату в країні та приваблення інвестицій.

У четвер командувач об’єднаних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав сказав, що Росіяни, судячи з усього, скористалися недавнім затишшям в Східній Україні, щоб підготуватися до нового наступу.

«Зараз ситуація нестійка. Російські сили скористалися недавнім затишшям для перегрупування сил і захисту захоплених раніше позицій. Їхні дії мають усі ознаки того, що готується новий наступ», - сказав він під час виступу у Комітеті Сенату з питань збройних сил, закликаючи Конгрес посилити американську розвідку, щоб краще розуміти наміри Володимира Путіна в регіоні.

Оцінка Брідлава різко відрізняється від враження, яке справив Путін на колишніх політичних лідерів світу під час дводенної зустрічі в Москві.

Колишній президент США Джиммі Картер, який взяв участь у розмові з Путіним, висловив задоволення заявами російського лідера щодо відданості Росії зобов’язанням виконувати Мінські угоди.

Дивіться також: Брідлав: Росія вочевидь готується до нового наступу

Російське командування зробило із сепаратистів армію - командувач НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG