Спеціальні потреби

Байден: Україна бореться за своє виживання


Віце-президент США : США та Європа повинні стояти разом. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Віце-президент США : США та Європа повинні стояти разом. Відео

Віце-президент США Джозеф Байден заявив, що Вашингтон і Брюссель мають бути єдиними у своїй жорсткій позиції щодо агресії Росії проти України. Про це він наголосив у Бюсселі, де у пʼятницю зустрічається з президентом Європейської ради Дональдом Туском.

«Україна бореться за своє виживання зараз. Росія продовжує ескалацію конфлікту, засилаючи найманців і танки, як ми сором’язливо кажемо у США, «зелених чоловічків» без розпізнавальних знаків, солдатів для дуже складних спецоперацій», – зазначив він.

За словами Байдена, президент Росії Володимир Путін «закликає до нових мирних планів у час, коли його війська розгортаються біля українських сіл, й ігнорує домовленості, які його ж країна підписала у минулому і нещодавно, зокрема й у Мінську».

Не можна дозволити Росії переписати карту Європи. А це – якраз те, що вона робить
Джозеф Байден

«Це – момент, коли США і Європа мають бути разом і мають бути стійкими. Не можна дозволити Росії переписати карту Європи. А це – якраз те, що вона робить», – наголосив віце-президент США.

Дональд Туск заявив про подальшу підтримку Європейським Союзом України як у питанні пошуку шляхів стабілізації ситуації на сході, так і в питанні реформ. «Ми не можемо погоджуватися на компроміс, ціна якому – незалежність України, її суверенітет і територіальна цілісність», – наголосив Туск.

«Ситуація в Україні щодня погіршується і ми не погодимося на жодний вид агресії, особливо, коли йдеться про агресію однієї країни щодо іншої», – заявив Дональд Туск.

За словами голови Європейської ради, ЄС та США, як близькі друзі й партнери, мають стояти пліч-о-пліч, координувати всі зусилля й продовжувати тиснути на Росію доти, доки це буде необхідно.

Близькі друзі й партнери, мають стояти пліч-о-пліч, координувати всі зусилля й продовжувати тиснути на Росію доти, доки це буде необхідно
Дональд Туск

«Рік тому ми вже переживали критичний момент, адже президент Росії Путін тоді оголосив про анексію Криму. На жаль, сьогодні ситуація є ще драматичнішою, ніж одинадцять місяців тому», – зазначив Туск, згадуючи зустріч із Джозефом Байденом минулого року.

У Брюсселі Джозеф Байден проводить зустрічі з керівництвом головних європейських установ. Серед тем на порядку денному – ситуація в Україні, спільні кроки в протистоянні загрозі ісламського радикалізму та підготовка майбутньої трансатлантичної зони вільної торгівлі між США і ЄС.

У пʼятницю у Москві з президентом Росії Володимиром Путіним зустрічаються канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд. Напередодні вони побували з візитом у Києві, де зустрічалися з президентом України Петром Порошенком.

Дивіться також: У Конгресі повна єдність: Україну треба озброїти! - впливові сенатори

XS
SM
MD
LG