Спеціальні потреби

“Допоміг Україні дати відсіч російській агресії”. Президент Байден вшанував генерала Міллі, який пішов з посади


Президент США Джо Байден наголосив, що генерал Міллі був на посаді голови Об’єднаного комітету начальників штабів під час одного з найскладніших безпекових середовищ, з якими стикався наш світ за довгий час. Фото: AP, зроблено 29 вересня 2023 року
Президент США Джо Байден наголосив, що генерал Міллі був на посаді голови Об’єднаного комітету начальників штабів під час одного з найскладніших безпекових середовищ, з якими стикався наш світ за довгий час. Фото: AP, зроблено 29 вересня 2023 року

На церемонії у Вірджинії вшанували генерала Марка Міллі, який залишає посаду очільника Об’єднаного комітету начальників штабів США. Церемонія відбулась 29 вересня, у п'ятницю.

Міллі після чотирьох років на цій посаді замінить генерал Чарльз Браун. У промовах на честь відставного генерала президент США Джо Байден та міністр оборони США Ллойд Остін говорили про здобутки Марка Міллі на посаді, зокрема – про допомогу Україні дати відсіч російській агресії.

“А тепер згадайте все, що зробили наші військові за час перебування Марка Міллі на посаді голови Об’єднаного комітету начальників штабів. Ми направили світ, щоб допомогти Україні дати відсіч російському імперському вторгненню”, – заявив під час урочистої промови міністр оборони США Ллойд Остін.

Ми направили світ, щоб допомогти Україні дати відсіч російському імперському вторгненню
Ллойд Остін

Міністр оборони США також наголосив, що через глибоке відчуття історії генералом Міллі, він знає, що “майбутні покоління суворо судитимуть нас, якщо ми не зможемо захистити післявоєнний порядок, побудований американським керівництвом”.

За його словами, генерал Міллі не просто вивчав історію, він увійшов в неї. Історія світових воєн та його служби під час війни в Іраку вплинула на політику Міллі, писав про нього оглядач Washintgon Post Девід Ігнатіус, нагадуючи: Міллі — випускник Принстона з енциклопедичним знанням воєнної історії.

“Для мене велика честь бути 20-м головою Об’єднаного комітету начальників штабів. Об’єднані сили, як я вже сказав, є найбільш смертоносними та боєздатними військовими у світі. І наші вороги це знають. Ми підтримали Україну в її боротьбі за свободу проти загарбницької війни Путіна та зміцнили альянс НАТО”, – заявив сам Марк Міллі під час промови.

Президент США Джо Байден наголосив, що генерал Міллі був на посаді голови Об’єднаного комітету начальників штабів під час одного з найскладніших безпекових середовищ, з якими стикався наш світ за довгий час.

“Для нас було критично важливо зміцнити існуючі альянси Америки від НАТО до Індо-Тихоокеанського регіону. США продовжують виводити терористів з поля бою, стояти з українським величним народом, переконуючись, що вони отримують обладнання та підтримку, які їм потрібні для захисту своєї свободи”, – заявив президент США.

Ми підтримали Україну в її боротьбі за свободу проти загарбницької війни Путіна та зміцнили альянс НАТО
Марк Міллі

Як раніше повідомляв Голос Америки, остання перед відставкою міжнародна подорож очільника Об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі була до німецького Рамштайну на засідання контактної групи з оборони України, де він закликав союзників "підтримувати Україну, доки Путін не припинить необґрунтовану, незаконну та руйнівну війну".

Міллі, який завершує свою каденцію, запам'ятався своєю роллю в зміцненні міжнародного альянсу на підтримку України, суперечливому виведенню військ США з Афганістану, а також своєю позицією в подіях 6 січня 2022 року, коли натовп, невдоволений результатами президентських виборів, пішов на штурм американського парламенту, кажуть оглядачі.

Генерал Міллі назвав штурм на Капітолій атакою на Конституцію США.

"Події 6 січня, на мою особисту думку, були жахливим днем, трагічним днем в історії Америки", - заявив генерал під час розмови з законодавцями. – "Те, що я побачив 6-го, було, м’яко кажучи, тривожним".

Міллі рішуче виступав на користь підтримки України, але "його постійною турботою на посаді було уникнути конфлікту великих сил", - вказує полковник США Девід Батлер, речник генерала Міллі.

Дивіться також: Про Україну говорили на других дебатах республіканців. ЧАС-ТАЙМ

Про Україну говорили на других дебатах республіканців. ЧАС-ТАЙМ
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Форум

XS
SM
MD
LG