Спеціальні потреби

Байден подав новий запит Конгресу про допомогу Україні на понад 61$ млрд


Новий запит на фінансування включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю.Фото: Reuters, президент США Джо Байден під час промови 19 жовтня 2023 року
Новий запит на фінансування включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю.Фото: Reuters, президент США Джо Байден під час промови 19 жовтня 2023 року

Новий запит на фінансування допомоги Україні подав до Конгресу президент США Джо Байден.

Крім допомоги Україні, запит також стосується нової допомоги Ізраїлю, розбудови військово-промислового комплексу США, зміцнення безпеки Індо-Тихоокеанського регіону, гуманітарної допомоги, фінансування країн, що розвиваються, щоб надати альтернативу програмам Китаю, заходи із зміцнення безпеки на південному кордоні США.

Підтримка Сполученими Штатами Ізраїлю відбувається в той же час, коли незаконна війна Путіна проти народу України перейшла рубіж в 600 днів, йдеться в записці Білого дому щодо запиту.

Запит включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю.

Українська частина передбачає:

  • 30$ млрд для Пентагону на обладнання для України і поповнення власних запасів озброєння,
  • 14,4$ млрд для Пентагону на продовження військової, розвідувальної та іншої оборонної підтримки,
  • 16,3$ млрд – для Державного департаменту та USAID на економічну, безпекову та оперативну допомогу,
  • 481$ млн – на допомогу переміщеним українцям в рамках програми США "Об'єднання заради України" U4U,
  • 149$ млн – для NNSA для реагування на ядерні/радіологічні інциденти.

Також, у новому запиті на фінансування передбачено 9,15$ млрд на гуманітарну підтримку. Ці гроші будуть спрямовані через Держдеп для надання гуманітарної допомоги Україні, Ізраїлю, Газі та на інші потреби.

Запит включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю.

Детальніше, законопроєкт передбачає п'ять основних сфер підтримки України:

- Додаткова зброя та устаткування для того, щоб допомогти Україні досягнути успіху на полі битви та захистити її народ, а також поповнити запасу Пентагону, після передачі устаткування Україні в рамках президентських повноважень. Надана допомога, наголосили в Білому домі, "допомогла Україні врятувати численні життя та виграти битви за Київ, Харків та Херсон".

- Продовження військової, розвідувальної та іншої оборонної підтримки, включаючи інвестиції до оборонної промислової бази, відшкодування витрат на транспортування американських службовців та устаткування, та подальше нарощування присутності військ США в Європі, та інша критично важлива діяльність.

- Економічна підтримка та підтримка цивільної безпеки, включаючи пряму бюджету підтримку України, допомога з інвестиціями до критичної інфраструктури, підтримка правоохоронної діяльності, допомога в розмінуванні звільнених територій.

- Допомога переміщеним українцям в рамках програми США "Об'єднання заради України" U4U

- Розбудова співпраці з партнерами на випадок надзвичайних ситуацій, зокрема ядерної та радіоактивної криз.

"Як вчора ввечері заявив президент, ми маємо продовжувати протистояти тиранії та агресії, і захищати Україну від брутального російського вторгнення. З історії ми знаємо: якщо ми відступимо, і дозволимо комусь на кшталт Владіміра Путіна знищити незалежність України, він не зупиниться на досягнутому, і це заохотить агресорів по всьому світу. Ми маємо надіслати безпомилковий меседж: що у XXI столітті диктаторам не може бути дозволено завойовувати або забирати частину території свого сусіда", – заявив під час спілкування з журналістами в пʼятницю 20 жовтня радник з національної безпеки США Джейк Салліван.

Ми маємо надіслати безпомилковий меседж: що у XXI столітті диктаторам не може бути дозволено завойовувати або забирати частину території свого сусіда
радник з національної безпеки США Джейк Салліван

За словами радника з національної безпеки, фінансування та повноваження, які Конгрес раніше схвалив переважною більшістю, майже закінчилися, і потрібні дії Конгресу, щоб гарантувати, що США зможуть продовжувати задовольняти потреби України на полі бою та захищати її людей, які перебувають під атакою.

"Тож поки Україна веде складний контрнаступ, аби захиститися від нового російського наступу, і зі швидким наближенням зими, світ уважно стежить за тим, що Конгрес робитиме далі. Ідеться і про людей в Україні, які борються за свою державу, і тих у Кремлі, хто прагне її стерти", – додав Салліван.

Напередодні президент США Джо Байден звернувся до американського народу зі спеціальною промовою. Байден наголосив на необхідності підтримати як Україну, так і Ізраїль в переломний момент історії, а також звернувся до Конгресу із закликом підтримати нове фінансування програм допомоги, щоб зупинити терор ХАМАСу та агресію Путіна.

“Я знаю, що ці конфлікти можуть здаватися далекими. Природне запитання: чому це важливо для Америки? Тож дозвольте мені поділитися з вами, чому забезпечення успіху Ізраїлю та України є життєво важливим для національної безпеки Америки, - сказав Байден. - Ви знаєте, історія навчила нас, що коли терористи не платять ціну за свій терор, коли диктатори не платять ціну за свою агресію, вони викликають ще більше хаосу і ще більше руйнувань”.

Палата представників США досі не призначила спікера, що може затримати розгляд додаткового запиту в американському Конгресі. В адміністрації Байдена наголошують - за діями Конгресу слідкують в усьому світі.

"Українці ведуть жорсткий контрнаступ і з наближенням зими, світ дивиться на наступні кроки Конгресу", - йдеться в довідці Білого дому.

Дивіться також: Звернення Джо Байдена щодо України та Ізраїлю: головне. Відео

Звернення Джо Байдена щодо України та Ізраїлю: головне. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG