Спеціальні потреби

Джозеф Байден назвав вирок Савченко «несправедливим»


Віце-президент Джозеф Байден
Віце-президент Джозеф Байден

Віце-президент США Джозеф Байден засудив «несправедливий», за словами Білого дому, осуд і вирок, винесений російським судом українській льотчиці і депутату Верховної Ради Надії Савченко.

Байден підкреслив, що, відповідно до Мінських угод, Росія зобов’язана звільнити її.

Байден обговорив ситуацію з Савченко в телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком у вівторок, говориться в повідомленні Білого дому.

Раніше у вівторок суд в Росії засудив українську льотчицю до 22 років тюремного ув’язнення за результатами спірного судового процесу у справі про вбивство, який викликав різку критику з боку Заходу.

Суд визнав 34-річного лейтенанта Савченко винною в коригуванні артилерійського вогню, в результаті якого було вбито двох російських журналістів.

Йдеться про інцидент, що стався під час сплеску насильства на сході України в 2014 році.

Савченко заявляла про свою невинність і стверджувала, що проросійські сепаратисти викрали її на території України, після чого перевезли через кордон і передали російській поліції.

Незабаром після оголошення вироку, Порошенко заявив, що не визнає рішення суду, яке він назвав «ганебним судилищем».

Він заявив, що буде і далі вимагати повернення Савченко Україні, пропонуючи обміняти її на двох російських військовослужбовців, затриманих в його країні.

В ході телефонної розмови Байден також «підкреслив важливість того, щоб Україна оперативно відновила стабільний уряд і парламентську коаліцію, віддану реалізації необхідних реформ», повідомили в Білому домі.

«Лідери погодилися в тому, що важливо повністю реалізувати всі аспекти Мінських угод, щоб покласти край стражданням людей, що живуть на підконтрольних сепаратистам територіях в Східній Україні, і відновити суверенітет і територіальну цілісність України», – зазначається в заяві.

Лідери двох країн також висловили глибокі співчуття у зв’язку з жахливими терактами в Бельгії, повідомили в Білому домі.

Дивіться також: Ось чому вчать на курсі, присвяченому пропаганді Кремля

Ось чому вчать на курсі присвяченому пропаганді Кремля. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG