Спеціальні потреби

Бельгія розслідує ймовірне російське втручання у майбутні вибори в Європарламент


Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо прибуває на зустріч з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом у Бухаресті, 3 квітня 2024 р. (Фото: AP Photo/Andreea Alexandru)
Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо прибуває на зустріч з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом у Бухаресті, 3 квітня 2024 р. (Фото: AP Photo/Andreea Alexandru)

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо оголосив 12 квітня, що його країна розпочала розслідування ймовірного втручання Росії у загальноєвропейські вибори до Європарламенту, призначені на 6-9 червня цього року.

За даними нашої розвідки, цілі Москви дуже чіткі. Мета полягає в тому, щоб допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європейського парламенту та зміцнити певний проросійський наратив у цьому інституті
Александр Де Кроо

Де Кроо заявив, що бельгійська розвідка підтвердила існування проросійської мережі, яка намагається підірвати підтримку України.

“Бельгійські спецслужби підтвердили існування проросійських мереж втручання, які діють у кількох європейських країнах, а також тут, у Бельгії”, — заявив посадовець. Бельгія наразі головує в Європейському Союзі.

Де Кроо зазначив, що бельгійські служби тісно співпрацюють з чеською владою після того, як у Чехії було розкрито операцію проросійського впливу. За його словами, чеське розслідування показало, що до членів Європарламенту зверталися та пропонували гроші для просування російської пропаганди.

“За даними нашої розвідки, цілі Москви дуже чіткі. Мета полягає в тому, щоб допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європейського парламенту та зміцнити певний проросійський наратив у цьому інституті”, – сказав бельгійський прем’єр-міністр журналістам.

Посилаючись на розслідування бельгійської прокуратури, Де Кроо зазначив, що грошові виплати не відбувалися безпосередньо в Бельгії, але втручання трапилося в його країні.

“Готівкові платежі не відбулися в Бельгії, але втручання відбулося”, – додав Де Кроо, якого цитує Euronews. “Оскільки в Бельгії розташовані інституції ЄС, ми зобов’язані підтримувати право кожного громадянина на вільне і безпечне голосування”.

Де Кроо не уточнив, скількох європарламентарів може торкнутися розслідування. Водночас Euronews цитує повідомлення чеських медіа на основі даних розвідки, згідно з якими звинувачення стосуються політиків з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини.

Ми не можемо допустити такого типу російської загрози в нашому середовищі. Нам потрібно діяти, і нам потрібно діяти як на національному рівні, так і на рівні ЄС
Александр Де Кроо

Чеське розслідування завершилося застосуванням санкцій проти двох осіб і новинної компанії “Голос Європи”, за допомогою якої відбувалася російська операція, додає мовник.

Де Кроо також зазначив щодо російської кампанії впливу, що її “мета дуже чітка: ослаблена європейська підтримка України служить Росії на полі бою, і це справжня мета того, що було виявлено в останні тижні”.

“Це серйозне занепокоєння, і тому я вжив заходів”, — додав прем’єр-міністр. “Ми не можемо допустити такого типу російської загрози в нашому середовищі. Нам потрібно діяти, і нам потрібно діяти як на національному рівні, так і на рівні ЄС”.

Де Кроо також повідомив, що обговорив теперішнє розслідування з головою Європейського парламенту Робертою Мецолою, а також з головою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн. На додаток, він попросив Євроюст (Eurojust), агентство Євросоюзу з питань співпраці у сфері кримінального правосуддя, “терміново зібратися та обговорити це питання”.

В статті використано матеріали AP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG