Спеціальні потреби

В ООН говорять про “екзистенційну загрозу для народу України”


Родичі українських військовослужбовців під час мітингу з вимогою до законодавців про демобілізацію воїнів, Київ, 11 квітня 2024р. REUTERS/Alina Smutko
Родичі українських військовослужбовців під час мітингу з вимогою до законодавців про демобілізацію воїнів, Київ, 11 квітня 2024р. REUTERS/Alina Smutko

Заступник генсека ООН Мирослав Єнча заявив 11 квітня, що ескалація війни в Україні є “прямою загрозою регіональній стабільності та міжнародній безпеці” і озвучив “екзистенційну загрозу для народу України”.

Єнча нагадав, що вторгнення Росії в Україну, розпочате з грубим порушенням Статуту ООН і міжнародного права, продовжує завдавати великих збитків народу України.

А російські напади на українські міста в останній місяць стали “щоденною руйнівною моделлю”, включаючи інтенсивне та систематичне націлювання на українську енергетичну інфраструктуру.

“Ми приголомшені збільшенням кількості жертв серед цивільного населення внаслідок цих безжальних атак”, – сказав Єнча, назвавши кількість загиблих у березні як щонайменше 126 мирних жителів і 478 поранених, що “на 20% більше, ніж у минулому місяці”.

Лише у березні було вбито або поранено щонайменше 57 дітей. Цього ж місяця знищено або пошкоджено 12 медичних закладів і 32 освітніх закладів.

З лютого 2022 року Управління верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 10 810 загиблих цивільних осіб, у тому числі 600 дітей, та 20 556 поранених цивільних осіб, серед яких 1357 дітей.

“Це неприпустимо. Напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним правом. Вони повинні припинитися негайно, і ми продовжуємо їх засуджувати, де б вони не траплялися”, - зауважив посадовець, перед тим згадавши, що тривають атаки “і по території РФ”.

Єнча сказав, що ООН “продовжує закликати Росію” надати доступ Управлінню верховного комісара з прав людини та незалежним спостерігачам до окупованих територій України.

Водночас директорка з питань операцій управління ООН з координації гуманітарних питань Едем Восорну заявила, що Україна сьогодні зазнає “найгірших атак з початку цієї війни”.

Десять мільйонів людей по всій країні втратили свої домівки, інформувала Восорну ООН.

Понад 14,6 мільйона людей – близько 40 % населення України – потребує гуманітарної допомоги, 56% із них – жінки та дівчата, наголосила Восорну.

Вона висловила вдячність донорам за 541 мільйон доларів та наголосила, що це наразі лише 17% від 3,1 мільярда доларів, необхідних для України 2024 року.

“Толерувати війну – це ненормально. Ми закликаємо Раду Безпеки не допустити, щоб ця війна тривала безперешкодно і безкінечно”, – сказала Восорну. Поки війна триває, посадовиця наголошує на необхідності дотримуватися законів війни, що наразі грубо порушуються Росією щоденно.

Брифінг. Атаки Росії на українську енергетику: реакція у Європі та США
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG