Спеціальні потреби

Арешти в Білорусі: подарунок Лукашенку або підготовка до виборів?


Хвиля арештів активістів соціальних мереж, що прокотилася Білоруссю минулого тижня, а також тиск на деяких представників громадянського суспільства, пов'язані з наближенням в республіці парламентських виборів. Такої думки дотримуються як експерти, так і самі затримані.

Модератори інтернет-спільнот і правозахисники стверджують, що затримання проводилися співробітниками білоруських спецслужб.

«Дії співробітників КДБ можна пояснити двома причинами», - зазначив у коментарі "Голосу Америки" один з модераторів дистанційної групи "Набрид нам цей президент" Максим Чернявський, який нині проживає у Варшаві. «По-перше, наша група вже давно муляла очі співробітникам КДБ. Нас намагалися знищити ще в минулому році, але їм це не вдалося. На сьогоднішній день ця група об'єднує 37 тисяч незадоволених людей. По-друге, ми активно підтримували бойкот парламентських виборів, що активно обговорювалося учасниками групи».
Мене просто вражає кількість людей, звинувачених у цьому злочині. Це явище можна вважати черговою формою тиску і переслідування незалежної думки в сучасній Білорусі».
Гедер Маꥳлл, експерт Міжнародної амністії

Нагадаємо, 30 серпня в Білорусі були затримані три модератора опозиційних інтернет-спільнот у соціальній мережі «ВКонтакте»: Андрій Ткачов, Павло Евтехеев і Роман Протасевич. Ще одному адміністратору, Сергію Беспалову, вдалося сховатися, вистрибнувши з вікна в момент проникнення в його квартиру невідомих людей у цивільному. У будинках молодих людей пройшли обшуки, була вилучена комп'ютерна техніка. Як повідомляли білоруські ЗМІ, Ткачова засудили на сім діб адміністративного арешту, Евтехеева - на п'ять. Неповнолітнього Протасевича відпустили після чотиригодинного допиту, погроз і, за словами потерпілого, побиття.

Про побиття представниками силових структур заявив Російській службі «Голосу Америки» і Павло Евтехеев , який вийшов на свободу після 5-денного перебування в мінському ізоляторі на Окрестіна.

За його словами, він не запідозрював нічого недоброго, коли вдень 30 серпня в квартиру увійшла його матір. Однак, як розповів журналісту «Голосу Америки» Евтехеев, за нею послідували троє співробітників Комітету державної безпеки. Як з'ясувалося пізніше, вони спеціально приїхали за нею на роботу й попросили впустити їх у дім.

«Вони увірвалися до кімнати, де стояв комп'ютер. Мене затягли на кухню і почали добувати інформацію з застосуванням фізичного впливу. При цьому вони постійно нецензурно висловлювалися », - зауважив модератор.

Після цього, за словами Евтехеева, його відвезли в місцеве РУВС і звинуватили в тому, що він нібито зайшов у відділення міліції і вилаяв співробітників установи матом. За це молодого інтернет-користувача засудили до 5 діб арешту.

Ці затримання є ударом по свободі вираження і порушують зобов'язання Білорусі в рамках ОБСЄ, які ця країна зобов'язалася виконувати»,
Ці затримання є ударом по свободі вираження і порушують зобов'язання Білорусі в рамках ОБСЄ, які ця країна зобов'язалася виконувати».
Дуня Міятович

Після затримань модераторів, співробітники КДБ заволоділи їх комп'ютерами та паролями. Потім на правах адміністраторів видалили інтернет-спільноту з соціальної мережі «ВКонтакте».

«Останнім часом ми спостерігали епідемію лихослів'я в Білорусі», - саркастично зауважила в коментарі " Голосу Америки" експерт правозахисної організації Міжнародна амністія Гедер Маꥳлл. «Мене просто вражає кількість людей, звинувачених у цьому злочині. Це явище можна вважати черговою формою тиску і переслідування незалежної думки в сучасній Білорусі».

За словами правозахисниці, керівництво Білорусі з параноїдальним страхом ставиться до будь-яких закликів бойкотувати парламентські вибори, що наближаються. Крім того, будь-які контакти незалежних білоруських організацій із західними партнерами ретельно відстежуються спецслужбами країни на предмет зарубіжного фінансування, переконана Маꥳлл.

«Білоруське КДБ зараз намагається контролювати абсолютно весь інтернет-простір, про що і свідчить нещодавній скандал з перехопленням переговорів між представниками датського і білоруського торгових союзів по Skype. Як мені розповіли датські журналісти, їхні співвітчизники проводили інтернет-тренінг з прав робітників зі своїми білоруськими колегами, коли вони відчули щось недобре. Представники білоруської сторони стали цікавитися фінансовою діяльністю союзу, чим викликали підозру. Після цього данці задали білоруським партнерам ряд "контрольних" питань, на які ті не змогли відповісти», - розповіла Маꥳлл кореспонденту «Голосу Америки».

Експерт Міжнародної амністії вважає, що представники датського торгового союзу стали черговою жертвою «посилення контролю» за Всесвітньою павутиною білоруськими спецслужбами.

Тим часом модератор інтернет-спільнот Павло Евтехеев не пов'язує свого арешту і затримання своїх колег з парламентськими виборами, які повинні пройти в Білорусі 23 вересня.

«Я думаю, що це був просто подарунок Олександру Григоровичу, у якого як раз-таки в той день - 30 серпня - був день народження. Додатково, [співробітники КДБ] бояться активістів соціальних мереж через торішні "мовчазні" акції», - підкреслив адміністратор інтернет-спільнот.

Нагадаємо, «мовчазні» акції протесту проходили в Білорусі влітку минулого року і збирали, за різними даними, від 10 до 2,5 тисяч осіб. Після того, як кількість учасників акцій почало суттєво зростати, білоруські власті видали скандально відомий закон «більше трьох не збиратися».

Тим часом, «глибоку стурбованість» у зв'язку з арештами в Білорусі висловила і представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

«Я неодноразово закликала білоруську владу припинити переслідування журналістів і блогерів», - заявила у вівторок 4 вересня Міятович. «На жаль, останні затримання та обшуки в Мінську та інших містах показують, що тривають спроби заглушити голоси незгодних і присікти свободу самовираження ».

«Ці затримання є ударом по свободі вираження і порушують зобов'язання Білорусі в рамках ОБСЄ, які ця країна зобов'язалася виконувати», - зазначила представник організації.

Тим часом адміністратори відзначають, що протягом двох-трьох тижнів їм вдасться практично повністю відновити видалені владою інтернет-спільноти.

«Мені здається, що співробітники КДБ повинні ловити справжніх злочинців, а не хвилюватися про те, що ж там пишуть в Інтернеті. Більш того, це абсолютно не ефективний спосіб боротьби з інакомисленням. Вони просто знищують спільноти, а не людські ідеї, які залишаються », - резюмував Максим Чернявський.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG