Спеціальні потреби

FEMEN у Білорусі - провокація чи акція протесту?


Представниця руху FEMEN
Представниця руху FEMEN

Чергова акція українського руху FEMEN вибухнула в Інтернеті. Цього разу вона привернула увагу багатьох, адже дівчата роздягнулись у Білорусі поряд із Комітетом державної безпеки (КДБ) та познущались над образом президента Олександра Лукашенка.

Втім, Інтернет-спільноту захопили пригоди, які сталися із активістками FEMEN, після акції. Дівчата зникли з платформи мінського автовокзалу і не відповідали на телефонні дзвінки весь понеділок. Тільки ввечері з’явилась інформація, що їх знайшли на кордоні з Україною, побитих та облитих зеленкою. У вівторок активісти повернулися додому у супроводі з українськими дипломатами.

Під час прес-конференції у Києві активістка FEMEN Інна Шевченко повідомила, що їх силоміць затягнули до автобуса, привезли до лісу, а потім змусили роздягнутися, побили, та облили волосся зеленкою. Також невідомі увесь час знімали тортури на камеру.

«Спочатку ці люди представлялись правоохоронними органами», зазначила Інна Шевченко перед журналістами. Потім активісток викинули на шляху до кордону Білорусі з Україною та попередили, щоб вони ніколи не поверталися.

У правдивість історії не повірили у КДБ Білорусі. Так, голова білоруського КДБ Вадим Зайцев заявив, що це провокація, і що його працівники до цього не причетні. «Заявляти вони можуть усе, що завгодно...Наші люди їх не чіпали», – сказав Вадим Зайцев.

Білоруський незалежний телеканал «Белсат» повідомив, що причетність працівників МВС до інциденту також заперечили. Голова керівництва інформації та зв’язків із громадськістю МВС Костянтин Шалькевич заявив, що навіть немає підстав перевіряти «чутки».

В Україні відповіли, що висувати претензії до Білорусії не будуть. Для цього наразі немає достатніх доказів, заявив директор інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

Дипломати поки що чекатимуть розслідування у Білорусії, в об’єктивність якого не вірять місцеві правозахисники. Так, представник Білоруського Гельсінського комітету Гаррі Погоняйло вважає, що винуватих шукати не будуть, «хоча влада знає, кому віддавали наказ». Щодо сумнівів у правдивості історії, правозахисник сказав, що «це ніякий не піар», і що у цьому випадку він вірить саме дівчатам.

Вірять та підтримують активісток FEMEN колишні білоруські політв’язні. У четвер вони принесли до українського посольства квіти, щоб засвідчити свою повагу до дівчат. Проте до делегації за квітами ніхто не вийшов.

Тим не менш, FEMEN заявила, що і надалі будуть проводити акції у Білорусі.

«Ми обіцяємо, що будемо їздити у Білорусь, обіцяємо підтримку білоруському народу, і будемо продовжувати нашу роботу», – заявила активістка руху Інна Шевченко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG